KOSOR PREDSTAVILA REBALANS

Šuker nas odveo u minus od 14 mlrd. kuna

24.08.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker predstavili su na sjednici Vlade rebalans proračuna kojim se povećavaju rashodi za 898,2 milijuna kuna a ukupni deficit raste na 14,05 milijardi kuna. Kritičare je Kosor pozvala da se glasno izjasne što žele rezati - mirovine, plaće ili rodiljne naknade

Usprkos brojnim spekulacijama o mogućem povećanju PDV-a, rezanju plaća i uvođenju bankarskog poreza, novi rebalans nije donio nijednu 'oštriju' mjeru. Premijerka Jadranka Kosor je predstavljajući novi rebalans proračuna naglasila da su ovakav rebalans, kojim se odbacuje svaka ideja o smanjenju standarda građana, podržali njezini gospodarski savjetnici.

Deficit 4,2 posto BDP-a

Morat ćemo se još zadužiti

Planirano zaduživanje u 2010. popet će se s 28,5 milijardi kuna na astronomskih 34,63 milijarde kuna.

Po novih 6,1 milijardu kuna država će krenuti 'tamo gdje joj bude najpovoljnije', kako su to najavili vladajući. Do danas smo se zadužili za 25,1 milijardu kuna.

Članovi Vlade su si međusobno čestitali na 'uspješnom' rebalansu te su naglasili kako je rebalans 'socijalan' jer brine za najugroženije.

Rebalansom proračuna prihodi se smanjuju za 4,5 milijardi kuna i to s 112,829 milijarde na 108,3 milijarde kuna. Rashodi se povećavaju za 898 milijuna kuna na 122,3 milijarde kuna. Deficit proračuna povećava se na 14,05 milijardi i to za 5,4 milijarde. Tako se deficit povećava sa 2,6 posto BDP-a na 4,2 posto BDP-a.

'Ovakav proračun donijeli smo na temelju činjenice da je turistička sezona bila dobra i da je Vlada svojom odlukom da ministarstva moraju štedjeti na svemu skupila 1,5 milijardi kuna', rekla je Kosor i nabrojala u kojim su se sektorima povećali rashodi, tj. za što će se izdvajati iz proračuna:

'Za mirovine će biti potrebno izdvojiti 356 milijuna kuna. Tko bi to mogao donijeti odluku da se ne nabavi novac za mirovine, neka jasno i glasno kaže!', poručila je Kosor svim kritičarima rebalansa.

Vlada mora isplatiti seljake, javne službe...

'Moramo izdvojiti 386 milijuna kuna za naknade za nezaposlene. Inače, u Programu gospodarskog oporavka to je jedina mjera koju nismo ispunili, bez obzira na to što se piše. To je jedina mjera!', tvrdi Kosor i kaže da od 650 milijuna kuna za nezaposlene još nedostaje 386 milijuna, i to, kaže, zbog toga što se nisu uspjeli dogovoriti sa sindikatima o regresu, božićnicama te o Zakonu o radu. 'Ali tu smo gdje jesmo, i Vlada mora naći taj novac!'

Ništa od privatizacije

Vlada ove godine ne planira privatizacijom popuniti rupe u državnoj blagajni. Kako objašnjavaju iz Banskih dvora sad nije povoljan trenutak s obzirom na stanje na tržištu kapitala. Država računa na prihode od prodaje vlastite imovine nakon što se kriza smiri.

'Neka se javi onaj tko misli da se naknade za nezaposlene ne trebaju isplaćivati!', uporna je bila premijerka Kosor u pozivanju kritičara da glasno istupe i kažu što bi trebalo rezati.

Za subvencije u poljoprivredi izdvojit će se 600 milijuna kuna: 'Sjetimo se prosvjeda poljoprivrednika i njihovih zahtjeva. Zatim se sjetimo i da je većina političara podupirala njihove zahtjeve.'

Povećane trošarine za bezolovni benzin

Za rodiljne naknade iz državnog proračuna će se izdvojiti 100 milijuna kuna: 'I to je dobra vijest! Ne zbog 100 milijuna, nego zato što se konačno vide rezultati Vladine populacijske politike, jer se rađa više djece', kaže Kosor.

Za saniranje štete zbog elementarnih nepogoda potrebno je 300 milijuna kuna, a 170 milijuna za provedbu referenduma zbog Zakona o radu. Tu je Kosor iskoristila još jednu priliku da pozove sindikate da se 'nagode'.

Uz prijedlog rebalansa proračuna Vlada je prihvatila uredbe kojima se trošarine na cigarete povećavaju u proporcionalnom dijelu s 30 na 33 posto maloprodajne cijene, a trošarina na bezolovni benzin povećava se sa 1,65 kuna na 1,90 kuna.

Povećanje tih dviju trošarina proračunu do kraja godine treba donijeti oko 70 milijuna kuna, a u idućoj godini oko 500 milijuna kuna