BRUXELLESKE ČARKE

Šuica prozvala Ružu Tomašić za neaktivnost, stigao i odgovor: Neka se prvo provjere brojke pa neka mi se onda kaže da lažem!

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 29.05.2019 18:33
  • Objavljeno 29.05.2019 u 18:33
Ruža Tomašić i Dubravka Šuica iz vremena sloge

Ruža Tomašić i Dubravka Šuica iz vremena sloge

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Dubravka Šuica, HDZ-ova europarlamentarka, gostujući na HR-u 1 osvrnula se, kako je rekla, na fenomen najaktivnije hrvatske europarlamentarke Ruže Tomašić (Hrvatski konzervativci). Smatra kako je riječ o dojmu koji su stvorili mediji. Tomašić joj nije ostala dužna

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', Dubravka Šuica, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu (EP), kazala je da se na pretprošlim izborima za EP Ruža Tomašić, članica Hrvatskih konzervativca, koja je dobila najviše preferencijalnih glasova na posljednjim izborima, profilirala na njihovoj listi i uz pomoć HDZ-a dobila taj mandat.

Osvrnula se i na činjenicu da se Tomašić percipira kao najaktivniju hrvatsku zastupnicu u EP-u.

'Kad se kaže da je Tomašić najaktivnija zastupnica, željela bih objasniti kako radi EP, odnosno fenomen najaktivnijeg zastupnika.

Jedno je biti u velikoj grupi, kao što sam ja u pučanima, u kojoj je 220 zastupnika, ili u nekoj drugoj grupi, u kojoj ih ima 50-60. Na potpuno drugačiji način dolazi se do riječi. I zato su podaci nekomparabilni. Nije svejedno u kojoj ste grupaciji. Ali takvi su mediji. Kod nas stvari funkcioniraju tako da dođete u dvoranu, snimite selfie i kažete - 'vidite, dragi građani, sad je 11 sati navečer i ovako se brane hrvatski interesi'.

Ali se to ne želi provjeriti i na to se nasjeda, pa se to objavi u medijima (…) Žao mi je što se nije malo dublje ušlo u rad Parlamenta. Ili kad se netko predstavlja da je izvjestitelj o točki, a bude izvjestitelj o mišljenju. Puno je teži i kompleksniji rad EP-a nego što se predstavlja. U puno slučajeva presudila je percepcija, a ne rad. Ali građani su presudili i tako jest', kazala je Šuica.

  • +41
  • +38

Izborni stožer HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kako gleda na Šuičino prozivanje, upitali smo Tomašić, a ona se najprije nasmijala i potom dodala da se svi podaci o aktivnostima u EP-u mogu provjeriti na njihovim stranicama.

'Ne mogu to krivotvoriti. Brojke sve govore. Činjenica je da pripadam manjoj grupaciji, ali ja sam se unutar nje izborila za svoj status. Nitko vam neće ništa dati ako se za to ne izborite. Neka se brojke provjere pa neka mi se onda kaže da lažem', poručila je Tomašić.

Podsjetimo, na internetskoj stranici MEPRanking.eu, koja od 2009. godine prikuplja podatke o radu zastupnika u Europskom parlamentu, dostupni su podaci o učinkovitosti svih zastupnika. Od početka mandata 2014. godine bilježili su se svi javno dostupni podaci o radu europarlamentaraca.

Ruža Tomašić osvojila je prvo mjesto među hrvatskim zastupnicima, slijede je Ivan Jakovčić (IDS) i Dubravka Šuica dok se u donjem dijelu nalaze Tonino Picula (SDP), Željana Zovko (HDZ) i Ivica Tolić (HDZ).

  • +9
  • +6

Izborni stožer Hrvatskih suverenista

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!