ŠTO JE HTJELA REĆI

Suhoparan prvijenac Ruže Tomašić u EP-u

05.07.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a Dr. Ante Starčević, održala je u četvrtak svoj prvi jednominutni govor u Europskom parlamentu u Strasbourgu, na temu 'Utjecaj krize na pristup brizi za ranjive skupine'. Govor je pročitala s papira, ne podižući pritom pogled. Prenosimo izjavu u cijelosti

'Željela bih zahvaliti izvjestiteljici zbog pokretanja ovog važnog pitanja i pozdravljam priliku rasprave o tome koji je način najbolji za postupanje sa ranjivim grupama diljem EU. Odredba o brizi važan je socijalni izazov s kojim se suočavaju mnoge zemlje članice EU te je jedna od onih odredbi koja se kreira gotovo većinu ovog desetljeća.

Dok potpuno podupirem mnoge točke ovog izvješća, ne mogu poduprijeti poziv na inicijativu na nivou Europske Unije koji bi, uz najbolje namjere, potencijalno mogao zaobići sposobnost država članica da financiraju i organiziraju odredbu o brizi utemeljenu na njihovim vlastitim socijalnim potrebama. Važno je naći dobru ravnotežu između vrijednosti koje unaprjeđuje Europska unija te kompetencija država članica. Nažalost, ovo izvješće sadrži i neke paragrafe za koje vjerujem da bi mogli utemeljiti opasan presedan pozivom na jednolični koncept u koji se sve zemlje članice moraju uklopiti.


EU ima izuzetno važnu ulogu podizanju standarda u područjima u kojima su zemlje članice već odradile svoj posao, što uključuje promicanje i olakšavanje razmjene najbolje prakse te koordinaciju političkih inicijativa, na način da se poduzmu koraci prema primjerenom funkcioniranju i privođenju kraju jedinstvenog tržišta i promoviranja mobilnosti – sve ono za što u potpunosti vjerujem da ce pomoći državama članicama da se razvijaju, kreiraju nova radna mjesta te na koncu pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija da dobiju priliku za zapošljavanje te podizanje iz siromaštva'.