KROFLIN SE PITA

'Sugerira se da su sindikati instruirani od oporbe. A oni koji šute, njih instruira HDZ?'

01.02.2024 u 16:13

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja apsurdnim je ocijenio to što Vlada optužuje sindikate za politikanstvo, ustvrdivši da vladajući spinovima pokušavaju skrenuti pozornost s merituma sindikalnih kritika oko nereda u novom sustavu plaća

"Apsurdno je da se sindikati optužuju za politikanstvo, iako nema stvari i teme koju baš vladajuća stranka ne iskorištava za stranačke probitke pa to vrijedi i za ovu promjenu sustava plaća", kaže NSZVO u priopćenju.

"Spominju se sindikati liječnika, znanosti, pa i sindikati općenito, koji upozoravaju na skandalozna rješenja i nelogičnosti u novom sustavu plaća u javnim i državnim službama. Sugerira se da su takvi sindikati instruirani od oporbe. Jesu li onda sindikati koji šute instruirani od HDZ-a?", pita sindikat, dodajući da ovakvim tezama politika vrijeđa sve sindikate.

Zabrinjavajućim smatraju to što je premijer Andrej Plenković javno tretira kao nešto sumnjivo ili nepoželjno izjavu Socijaldemokrata Davorka Vidovića o tome da on surađuje sa sindikatima.

Smatraju da se ovo pitanje potencira s ciljem da se javnosti i članovima HDZ-a skrene pažnja s loše obavljenog posla oko donošenja uredbi te da se objasni zašto je, unatoč tome što je Vlada napravila tako dobar novi sustav plaća, po njihovu viđenju, isti taj doživio pravi debakl među sindikatima, građanima i u javnosti.

"U nedostatku argumenata na našu kritiku, dobivamo optužbe o politikantstvu", navodi NSZVO, dodajući da se radi o još jednom podmetanju.

Bavi li se Sindikat znanosti politikantstvom, Vlada, kažu, može testirati tako da usvoji njihove ideje o koeficijentima. "Ako i tada budemo prijetili pritiscima i prosvjedima onda se zaista bavimo politikantstvom", poručuju.

"Uvjereni smo da će demokratska javnost prepoznati spin Vlade i namjeru da javni prostor zaokupi pitanjima koja skreću pozornost s merituma sindikalnih kritika, a u ovom slučaju to je nered koji nam je ponuđen novim sustavom plaća", kaže NSZVO u priopćenju.