ISTRAGA U TIJEKU

Godinu nakon uhićenja Agrokorovih menadžera nema optužnica. Bivši član uprave za tportal: 'Ovo je sramota za državu!'

16.10.2018 u 19:23

Bionic
Reading

Pompoznom akcijom uhićenja 12 menadžera i revizora Državno odvjetništvo (DORH) je prije godinu dana označilo početak istrage malverzacija u Agrokoru. U zatvoru u Remetincu privedeni su proveli dvije noći. Njihovu sudbinu nisu dijelili najodgovorniji – Ivica Todorić i njegovi sinovi – koji su tad bili izvan granica Hrvatske. Todorić stariji i danas je u bijegu u Londonu, a istraga DORH-a još uvijek traje. U tijeku je vještačenje poslovnih knjiga posrnulog koncerna, a do podizanja optužnice, čini se, još ćemo se načekati

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak 16. listopada prošle godine policajci su pokucali na vrata bivšim članovima Uprave i Nadzornog odbora Agrokora te dvojici zaposlenika tvrtke Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Tad su uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Marijan Alagušić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrstić.

Ivica Todorić i sinovi, stariji Ante i mlađi Ivan, izbjegli su privođenje jer su se nalazili izvan Hrvatske.

Sve njih, s Todorićima, DORH je osumnjičio za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Svi privedeni su nakon dva dana pušteni da se brane sa slobode, a naknadno su svoje iskaze DORH-u dali i Todorićevi sinovi. Jedino je on, kao prvoosumnjičeni, ostao izvan dosega domaćeg pravosuđa i čeka se njegovo izručenje Hrvatskoj.

DORH je dosad, uz osumnjičenike, ispitao sve svjedoke. Trenutno se radi knjigovodstveno financijsko-revizorsko vještačenje, za što je angažirana revizorska kuća KPMG.

Privođenje Ljerke Puljić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

S češljanjem Agrokorovih poslovnih knjiga krenulo se u kolovozu. DORH je dao revizorima rok od tri mjeseca, ali izgledno je kako će to trajati puno duže. Tek kad oni završe svoj posao bit će podignuta optužnica i to samo protiv onih osumnjičenih za koje DORH bude smatrao da ima čvrste dokaze. Anto Nobilo, odvjetnik bivše članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge, misli kako će KPMG-u trebati najmanje šest mjeseci za reviziju.

'Do podizanja optužnice, prema mojoj procjeni, neće doći prije proljeća iduće godine. Riječ je o obimnoj dokumentaciji. Istraga u slučaju Agrokor teče još i brzo s obzirom na to o kakvom se obimnom predmetu radi', rekao je za tportal Nobilo.

On je uvjeren kako optužnicom neće biti obuhvaćena njegova klijentica te tvrdi da je Canjuga većinu vremena u Agrokoru provela na bolovanju zbog problema s trudnoćom.

'Osim toga, ona se nikad nije bavila financijama, već je radila na razvoju nekretnina za Agrokor', ustvrdio je Nobilo.

Canjugi nije blokirana imovina, kao nekim drugim bivšim menadžerima Agrokora. Naime, zagrebački Županijski sud je prvo bio donio odluku o blokadi imovine svim osumnjičenima, što je zatražila izvanredna uprava tvrtke kako bi se osigurala odšteta od 1,6 milijardi kuna, za koliko je, sumnja se, oštećen koncern dok ga je vodio Todorić.

  • +31
Izlazak iz pritvora Todorićevih menadžera Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Međutim sredinom ožujka ove godine sud je donio novu odluku, prema kojoj je osim imovine Ivice Todorića pod blokadom još ostala imovina bivšeg financijskog direktora Tomislava Lučića, bivše dopredsjednice Uprave Ljerke Puljić, Damira Kuštraka, nekadašnjeg savjetnika u Agrokoru, te revizora Olivija Discordije.

Navedeni su se našli na meti suda jer su krenuli s prodajom ili prijenosom vlasništva nad imovinom, što bi onemogućilo naplatu štete ako jednog dana budu proglašeni krivima.

Većina osumnjičenih u slučaju Agrokor koje smo zvali da nam otkriju kako žive zadnjih godinu dana nije bila raspoložena za priču. Samo je jedan bivši član Uprave, kojem nije blokirana imovina, bio spreman za kraći razgovor, ali uz molbu za anonimnost.

  • +9
Novi dom Ivice Todorića u North Actonu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Mislim da je sramota za državu to koliko sve traje. Ali ne želim se zamarati prošlošću, već gledam samo u budućnost. Bavim se poduzetništvom i od toga živim. Za sve nas je ovo teško razdoblje… ali proći će', izjavio je za tportal.

Njegovog bivšeg šefa pak idući tjedan, u četvrtak 25. listopada, pred sudom u Londonu čeka još jedan pokušaj da izbjegne izručenje Hrvatskoj.

Todorićevi odvjetnici najavili su kako će tad izaći s novim dokazima, kojima će se potvrditi njegove tvrdnje da je on žrtva političkog progona.