veliki presedan

DORH je za češljanje Todorićevih poslovnih knjiga angažirao strane konzultante. Hoće li mu se to obiti o glavu?

08.11.2018 u 15:21

Bionic
Reading

Ključni faktor u dovršetku istrage o bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću financijsko je vještačenje njegovih poslovnih knjiga koje je u ingerenciji Županijskog DORH-a u Zagrebu. Za potrebe vještačenja DORH je angažirao poljsku podružnicu konzultantske kuće KPMG i to je prvi put u našoj povijesti da je za takav posao angažirana strana tvrtka

Bivši državni odvjetnik Berislav Živković u četvrtak je na Hrvatskom radiju napomenuo da ne zna zašto je DORH uzeo stranu kompaniju te da to može biti predmet preispitivanja na Ustavom sudu ili na Europskom sudu za ljudska prava:

'Pustimo sada zašto strana firma vještači i jesu li u sukobu interesa (...) sve su to elementi koje će obrana vjerojatno koristiti tijekom postupka, ako ga uopće bude', rekao je bivši državni odvjetnik, uz opasku da ovakva vještačenja nismo imali i pitanje je hoćemo li ih opet imati u doglednoj budućnosti jer je riječ o ogromnom poslovnom sustavu.

Kada je DORH objavio da će vještačenje raditi KPMG, Ivica Todorić je na svojem Twitteru pobjedonosno izjavio:

'DORH je naravno angažirao baš tu tvrtku', uz što je podijelio BBC-jevu vijest o tome kako su standardi KPMG-ova poslovanja oštro pali, zbog čega su se našli pod povećalom struke.

Diana Antičić, financijska forenzičarka, sudska vještakinja i vlasnica forenzičke tvrtke Forenzika Prima, smatra da je pomalo čudno da se za taj posao angažira strana kompanija koja u ovom slučaju prvo ima veliku jezičnu barijeru, a i njeni stručnjaci ne znaju najbolje hrvatske propise i poslovne običaje, zbog čega će i oni vjerojatno tražiti pomoć kolega iz hrvatskog KPMG-a.

Njima je pak Agrokor dobro poznat jer su bili angažirani za vrijeme izvanredne uprave pod Antom Ramljakom, kada su uz konzultante Alix Partnersa bili najbrojniji savjetnici. U Agrokoru je bilo angažirano čak 27 savjetnika KPMG-a.

  • +10
Ivica Todorić u Remetincu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Postoji KPMG Hrvatska i možda im je bilo zgodnije angažirati njih. U jednom trenutku se razmišljalo da se napravi konzorcij domaćih savjetnika koji bi odradili vještačenje, ali je to odbačeno kao loša ideja. Pitam se koliko će Poljaci biti sposobni ući u naše poslovne običaje, a imaju i jezičnu barijeru', rekla nam je Antičić i usporedila ovu situaciju s gradnjom Pelješkog mosta:

'Njega će raditi Kinezi, no zapravo će tražiti podizvođače pa će ga na kraju ipak sagraditi Hrvati, a strancima će ostati razlika u cijeni. Naravno, situacija nije ista, ali je usporediva', zaključila je Antičić. Podsjetimo, DORH-u je iz državnog proračuna odobreno dodatnih pet milijuna kuna za troškove slučaja Agrokor.