haški tribunal:

Suđenja Mladiću, Stanišiću, Simatoviću završit će u prvoj polovici 2021.

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2020 23:43
  • Objavljeno 08.06.2020 u 23:42
Ratko Mladić

Ratko Mladić

Izvor: EPA / Autor: KOCA SULEJMANOVIC

Predsjednik suda nasljednika Haškog tribunala objavio je u ponedjeljak da će dva preostala suđenja s područja bivše Jugoslavije, nekadašnjem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, te u predmetu Stanišić i Simatović, biti završena u prvoj polovici 2021. godine

Sudac Carmel Agius podnio je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a telekonferencijski 16. izvješće o napretku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT). Unatoč izazovima pandemije COVID-19, MICT je i dalje operativan i ostvaruje rezultate, napisao je u izvješću, prema priopćenju za medije.

Zbog pandemije žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića te ponovno suđenje u predmetu Stanišić & Simatović trebali bi završiti u prvoj polovici 2021. godine, navodi Agius.

Žalbeni postupak Mladiću (78) koji je 2017. osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine i genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina trebao je početi u ožujku, ali je odgođen radi njegove operacije.

Nekadašnjim čelnicima srbijanske Državne sigurnosti (DB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su optuženi za progon, ubojstva, prisilno preseljenje i deporataciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina, bila je izrečena oslobađajuća presude, ali je na žalbu tužiteljstva suđenje vraćeno na početak zbog pogrešne interpretacije nekoliko aspekata zakona.

U kontekstu komemoracije 25. godina od genocida počinjenog nad Tutsima u Ruandi te komemoracije 25. godina od genocida u Srebrenici koji će se obilježiti u srpnju 2020., sudac Agius je upozorio na opasnosti endemske mržnje, podjele i nijekanja.

Pozvao je na jedinstven pristup prema onima koji zagovaraju nekažnjivost jer svakodnevno destruktivne sile postaju sve virulentnije i jačaju širitelji mržnje.

"Moramo se boriti protiv njihove verzije događja i ponuditi solidarnost i podršku onima koji su patili i još pate", naveo je Agius i pozvao sve zemlje članice MICT-a da dođu na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici u srpnju.

Mehanizam je nasljednik Haškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!