U ARGENTINI

Sudac Vrhovnoga suda imao čak četiri bordela!

03.08.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat socijaldemokratske stranke Unión Cívica Radical (UCR), Ricardo Alfonsín, zatražio je ostavku suca argentinskog Vrhovnog suda Raúla Zaffaronia, da pojasni, bez zaštite imuniteta, kako je bilo moguće da se čak u četiri stana u njegovom vlasništvu vodi organizirana prostitucija

Zaffaroni (71), jedan od najpoznatijih argentinskih sudaca, član je Vrhovnoga suda od 2003. te kaže da nije vlasnik spornih apartmana, već da ih umjesto njega vodi opunomoćena osoba koja ih je iznajmila nekoj firmi za koju se ustanovilo da se bavi nemoralnim poslovima.

Nitko više zapravo ne vjeruje sucu (koji posjeduje taj i još 11 stanova u centru Buenos Airesa) otkako je dnevni list Perfil prije dva tjedna otvorio priču otkrivši da se prostitucija obavlja u dva elitna bordela u centru grada, koja formalno-pravno pripadaju Zaffaroniju. Istraga je kasnije pokazala da postoje čak četiri bordela i da je svima vlasnik dotični sudac.

Glavni urednik lista, Jorge Fontevecchia, jedan od najuglednijih argentinskih novinara, kaže da nema ništa osobno protiv suca, dapače, da cijeni njegovu stručnost i nepristranost, ali da novinarstvo 'nije profesija u kojoj se za cilj ima sklapanje prijateljstava'.

Afera je novi udarac na predsjednicu Cristinu Fernández de Kirchner (udovica bivšeg predsjednika hrvatskog porijekla Néstora Kirchnera) jer je sudac blizak njenoj političkoj grupaciji (zbog čega je bio meta opravdanih kritika), ali i udarac Vrhovnome sudu, jednoj od najrespektabilnijih institucija u zemlji (čak više nego svemoćna Katolička crkva).

Neki koji pak drugačije tumače odredbe Ustava kažu kako Zaffaroni ne smije odstupiti nego se pojaviti pred parlamentom gdje mu se treba omogućiti pravedno suđenje.