na 40 stranica

Sud detaljno objasnio zašto je vještačenje u slučaju Agrokor nezakonit dokaz

26.04.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Sud je na 40 stranica detaljno objasnio zašto je smatrao da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje u slučaju Agrokor nezakonit dokaz, a odluka još nije pravomoćna, piše u srijedu Večernji list

Zašto je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Renate Pražetine Kaleb, nakon što je gotovo 18 sati saslušavalo Ismeta Kamala, smatralo da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje u aferi Agrokor nezakonit dokaz, koji je zbog toga izdvojen iz spisa, obrazloženo je na 40 stranica.

U obrazloženju odluke, na koju nezadovoljna strana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS), detaljno je navedeno i što je obranama bilo sporno te što je kazalo tužiteljstvo. Sukus je sadašnje odluke, jer sud je jednom prije odlučio da je vještačenje zakonit dokaz, da je ovdje riječ o – sukobu interesa.

Vijeće smatra da je činjenično utvrđeno da je KPMG Hrvatska radio na izradi nalaza dok je istodobno radio i za Agrokor. Opisana situacija predstavlja nespojiv nesklad sa samom suštinom pojma vještačenja kada se utvrđuju financijsko-knjigovodstveni podaci za Agrokor kao oštećenika te da to radi KPMG Hrvatska, čiji djelatnici istovremeno rade financijsko, porezno i računovodstveno savjetovanje za Agrokor, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.