POTVRĐENA PRESUDA

Vrhovni sud oslobodio Todorića u slučaju 'mali Agrokor'

16.02.2023 u 14:53

Bionic
Reading

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda u tzv. slučaju „mali Agrokor'' prema kojoj su bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili taj koncern za oko 1,25 milijuna eura

Najviši sud potvrdio je Hini u četvrtak da je u tom slučaju odbilo žalbu državnog odvjetništva i potvrdio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Vrhovni sud je donio odluku o pravomoćnosti prvostupanjske presude na sjednici održanoj 25. siječnja ove godine, doznaje se na sudu.

Obrazlažući prvostupanjsku presudu izrečenu početkom listopada 2020. sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Stipić Štampar je istaknula da su svjedoci srušili tezu tužiteljstva kako nisu bile potrebne savjetodavne usluge, već da su one poslužile isključivo za izvlačenje novca iz Agrokora.

Istaknula je da sve do pokretanja sudskog postupka nitko nije podigao spornih 1,25 milijuna kuna s računa švicarske tvrtke, dok je izvanredna uprava Agrokora kasnije isplatila preko 83 milijuna eura za mnogobrojne savjetnike.

Uz nekadašnjeg predsjednika uprave Agrokora Ivicu Todorića, tužiteljstvo je teretilo bivšeg Agrokorovog izvršnog direktora financija Antu Huljeva, članicu uprave Agrokora Pirušku Canjugu i Nicolu De Rossi kao odgovornu osobu u švicarskoj tvrtki za savjetodavne usluge Siggman AG.

Optuženici od početka nijekali krivnju

Svi optuženici od početka su odbacivali sve što im se stavljalo na teret.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić i Huljev 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

U optužnici su isticali da se švicarska tvrtka time nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi se teretila da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Piruški Canjugi stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica Todorića i De Rossi, a u optužnici se navodila da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaja Agrokor, optužnicu podiglo u rujnu 2020., ali ona još nije potvrđena na sudu.