'PRAVNO NASILJE'

Sud BiH odbacuje optužbe Purdinih odvjetnika

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.02.2011 17:38
  • Objavljeno 24.02.2011 u 17:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je u četvrtak sve optužbe odvjetničkog tima Tihomira Purde za 'pravno nasilje' nad tim hrvatskim braniteljem

U priopćenju suda BiH dostavljenom medijima nakon što su odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac ustvrdili da je odluka prvostupanjskog vijeća o Purdinu izručenju Srbiji bila potpuno nezakonita, ističe se da nepravomoćne odluke uopće ne bi smjele biti predmet komentara te da bi odvjetnici morali znati da je jedini pravi pristup primijeniti odgovarajući pravni lijek.

'Ovakva izjava može se dovesti u kontekst pokušaja pritisaka na sud u fazi kada prizivno vijeće treba odlučiti o prvostupanjskoj odluci. Optužiti domaće pravosuđe za pravno nasilje nad osobom čije se izručenje traži u fazi kada nije donesena konačna odluka nekorektno je i protivno odvjetničkoj etici', stajalište je suda BiH.

Sud također upozorava kako ponašanje Purdinih branitelja može dodatno potaknuti napetosti i to ne samo u BiH, a time istodobno narušiti ugled i povjerenje u sud BiH koji tvrdi da se pridržava svih Purdinih prava zajamčenih zakonom i konvencijama.

'U lancu svih tijela koja su od početka uključena u slučaj Purda, počevši od tijela u BiH te onih koji su primili zahtjev za izručenje i proslijedili ga sudu te onih koji su Purdu uhitili i priveli, sud BiH tek je zadnja karika i samo utvrđuje jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje. Stoga neprimjerene i tendenciozne kritike upućene na račun ove institucije u cijelosti odbijamo', stoji u priopćenju suda BiH.

Odvjetnici Muselimović i Primorac Sudu BiH posebice su zamjerili jer je pri odlučivanju o zahtjevu Srbije za Purdino izručenje zanemareno da ga se sumnjiči za ratne zločine samo na temelju navodnog osobnog iskaza sumnjive vjerodostojnosti i bez ikakvih drugih dokaza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi