UPAD NA SJEDNICU SENATA

Studenti tvrde kako Bjeliš laže

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2010 13:28
  • Objavljeno 10.06.2010 u 13:24
Prosvjed ispred HNK studenti školstvo

Prosvjed ispred HNK studenti školstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Studenti koji su u utorak blokirali sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu priopćili su danas kako je iz materijala za sjednicu dobivenih od neimenovanog člana tog tijela, vidljivo da je Senat pod petom točkom dnevnog reda trebao raspravljati o ugovoru u financiranju troškova studija u idućoj školskoj godini, iako je rektor Aleksa Bjeliš tvrdio da se o modelu naplaćivanja studija nije trebalo raspravljati

Studenti navode kako u materijalu stoji da je uvjet za oslobađanje plaćanja participacije zadovoljenje studijskih obaveza propisanih od strane Sveučilišta iskazanih u ECTS bodovima, koje određuje sveučilište ili njegova sastavnica. Studenti koji to ne zadovolje dužni su platiti participaciju za upis u višu godinu studija utvrđenu općim aktom Sveučilišta, o čemu se sa studentom sklapa posebni ugovor.

Senat je trebao raspravljati o modelu financiranja studiranja 'iako to rektor Bjeliš niječe birokratski nas optužujući da nismo pogledali dnevni red', ističu studenti i dodaju kako je 'miran i nenasilan ulazak na sjednicu ... imao je za cilj upozoriti članove Senata na njihovu ulogu pri osiguravanju zakonskog terena za stvaranje još većih socijalnih razlika'.

Podsjećaju da je njihov zahtjev je ostao isti - potpuno javno financirano obrazovanje na svim razinama. Na pokušaje rektora Bjeliša, ali i partnera u Vladi i Ministarstvu da taj dvogodišnji pritisak prosvjedima i blokadama fakulteta svede na hir studenata Filozofskog fakulteta izazvan modelom svog studiranja, navode, odgovorili su da njihova borba nije partikularna. 'Borimo se za pravo svakog građanina ove države da ima pristup obrazovanju na svim razina bez obzira na svoj imovinski status', stoji u priopćenju.

'Cijeli koncept: od modela Rektorskog zbora preko Vladina programa gospodarskog oporavka do novih zakona u području visokog školstva imaju samo jedan cilj: skidanje fiskalne odgovornosti države pri financiranju visokog školstva i javnog sektora uopće. Ono što je apsurdno i ono o čemu nije deplasirano govoriti jest da država ovaj put ima saveznika u provođenju takvih mjera, a to su ni manje ni više nego čelnici naših visokoškolskih institucija', navode studenti.

'Pozivanje na (ne)kompetentnost i (ne)obaviještenost studenata koji su ušli u dvoranu Senata doista se čini kao očajnički potez ad hominem prema onima koji bi trebali činiti sastavni dio sveučilišne zajednice, a što im se u ovakvom uređenom predstavničkom sistemu ne dopušta', naglašeno je u priopćenju.

Studenti ističu kako neće odustati od borbe protiv komercijalizacije visokog školstva unatoč stalnom javnom ignoriranju studentskih zahtjeva. 'Borba za javno visoko školstvo očišćeno od svakog vida komercijalizacije: linearnih ili nelinearnih modela participacija, kreditiranja kod komercijalnih banaka ili privatizacija do jučer javnih visokoškolskih ustanova - to je naše obećanje', poručuju studenti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi