NA IGLAMA PRIJE ISPITA

Studenti tremu liječe heroinom

Bionic
Reading

U zadnjih petnaest godina, osobito unutar studentske populacije na društveno-humanističkim fakultetima i umjetničkim akademijama (izuzev glazbene), pojavio se heroin – tvrdi prof.dr. Robert Torre, psihijatar KB sestara milosrdnica u Zagrebu, odgovarajući na upit koriste li hrvatski studenti drogu i psihostimulanse uoči ispita

Ovih dana, naime, američka i britanska sveučilišta najavljuju mogućnost uvođenja svojevrsne antidoping kontrole prije ispita, odnosno testiranja studenata na droge, piše Slobodna Dalmacija

Takvoj odluci kumovala je sve raširenija pojava da visokoškolci, kako bi postigli što bolje rezultate na ispitima, uzimaju aricept, reminyl i ritalin, odnosno nootropike, lijekove namijenjene oboljelima od Alzheimerove bolesti, te ljudima koji pate od pomanjkanja koncentracije.

Nema panike

U ovim okolnostima pretjerano bi bilo uvoditi testiranje na droge, jerje ta pojava, ako je ima, izuzetno malo prisutna', kaže rektorSplitskog sveučilišta dr. Ivan Pavić. Ispričao je i kako je dugo godinabio na čelu Ekonomskog fakulteta i samo jednom je u sanitarnom čvorupronađena šprica, ali se pokazalo da je riječ bila o narkomanu kojinije bio student.

'Ne trebamo raditi moralnu paniku. Nije vrijeme za testiranja ', tvrdi Torre. Kako dodaje, naši studenti skloniji su se razvaliti nakon ispita a najčešće im se pri ruci nađu alkohol i marihuana.
Sami studenti na forumima pišu kako problem koncentracije i budnosti prilikom učenja i na ispitima pokušavaju najčešće rješavati – kavom i vitaminskim 'stimulansima' te preparatima na biljnoj bazi.

Neki priznaju da su učili i na ispite izlazili uz čašicu više i napušeni, no to je neslavno završilo. Tu i tamo netko potvrdi da je koristio speed prije ispita. Popularniji su multivitamin supradyn, te guarana, južno-američka biljka koja se prodaje u različitim oblicima. Iako se u nas pojavio ritalin, i to pod nazivom concerta, koji se koristi u liječenju ADHD-a, odnosno hiperaktivnog poremećaja, magistra farmacije Branka Udovičić Martinis kaže kako na našem tržištu baš i nije zaživio.

'Studenti češće dolaze po lecitone, koji ne ulaze u skupinu opijata', istaknula je magistra Udovičić-Martinis.