ISPITI NA PRVOM MJESTU

Studenti ne smiju patiti zbog štrajka fakulteta

03.07.2011 u 18:57

Bionic
Reading

U vezi najavljenog štrajka na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 6. srpnja, danas je dekan tog fakulteta Damir Boras novinarima izjavio da će obustaviti studijski dio u znak protesta protiv prihvaćanja paketa triju zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti

Dekan Boras je istaknuo da će se pobrinuti da svi studenti završe ispite, a rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš poručio je da se mora voditi računa da se ne ugrozi rad studenata, pogotovo prioriteti koji su sada najvažniji, a to su ispiti.

Nakon svečanosti promocije 391 novog doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), dekan Boras je na pitanje novinara o štrajku na Filozofskom fakultetu rekao da je takvu odluku donijelo Fakultetsko vijeće, a ne uprava niti dekan, te da je riječ o dijelu nastavnoga procesa.

'Mi ćemo samo obustaviti onaj studijski dio u znak prosvjeda protiv prihvaćanja zakona, ali zapravo mi i dalje radimo, mi se bavimo znanstvenim radom, istraživačkim radom, mi ćemo provesti upise, a i naravno pobrinut ćemo se da i svi studenti završe ispite', izjavio je dekan Boras. Dodao je da su dosad uglavnom dali već tri ispitna roka, tako da je tom mogućom obustavom vrlo malo ugroženih studenata, te obećao da će se potpuno pobrinuti za njih.

'A što se tiče onog štrajka koji najavljuje jedan od dvaju sindikata, to ćemo provesti u zakonskoj proceduri. Prema tome, vidjet ćemo što će se s tim dogoditi. Ali mi zapravo obustavom dajemo znak da nismo zadovoljni ovakvim zakonima kakvi su sada u proceduri', zaključio je.

Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš novinarima je rekao da misli da termin uopće nije štrajk, nego druga vrsta prosvjeda.

Rekao je da je inzistirao na tome da bez obzira na to koja se akcija pokrene, studenti ne smiju biti oštećeni. 'Mora se voditi računa da se ne ugrozi rad studenata, pogotovo prioriteti koji su sada najvažniji, a to su ispiti', istaknuo je rektor Bjeliš.

'Kako će oni to organizirati, to je na njima, ali ja očekujem da se poštuje taj pristup', rekao je.

Govoreći o mogućim reakcijama Sveučilišta na jesen, na početku nove akademske godine, Bjeliš je rekao da je Sveučilište dobilo prijedloge nekoliko fakulteta, preko fakultetskih vijeća, o mogućim reakcijama ako se nastavi procedura donošenja novih zakonskih prijedloga bez uvažavanja činjenice da veliki dio, zapravo dominantni dio akademske zajednice, ne samo u Zagrebu, traži da se ta procedura ne nastavi. Najavio je da će Senat, na svojoj sjednici u utorak, 5. srpnja, o tome vjerojatno iznijeti svoj stav.

Vilim Ribić iz Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZ) uputio je danas rektoru zagrebačkoga Sveučilišta Aleksi Bjelišu otvoreno pismo za zaštitu zakonitosti na Sveučilištu i zaštiti ustavnoga prava na rad nastavnicima Filozofskog fakulteta, koje su potpisali predsjednik tog Sindikata i povjerenik podružnice Filozofskog fakulteta Krunoslav Pisk i Predrag Marković. U pismu se između ostaloga navodi da odlukom dekana zaposlenici koji nisu željeli biti u štrajku moraju u štrajku sudjelovati te da je, kako navode, 'tom nezakonitom odlukom ugroženo ustavno pravo na rad svima onima koji nisu namjeravali štrajkati'.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZ) priopćio je da je "dekan Damir Boras na temelju odluke Fakultetskog vijeća odlučio da se 6. srpnja obustavlja rad u nastavi, a prije toga je sindikat tzv. Akademske solidarnosti pozvao na štrajk istog datuma'.