TRAJE BORBA U FUKUSHIMI

Struja je poslijednja šansa za spas reaktora

18.03.2011 u 20:09

Bionic
Reading

Iscrpljeni japanski inženjeri u subotu rano ujutro nastavljaju pokušaje spajanja strujnog kabela na dva reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi oštećenoj u potresu prije tjedan dana, nastojeći spriječiti smrtonosno ispuštanje zračenja u najtežoj nuklearnoj nesreći od černobilske katastrofe

Inženjeri se nadaju da će priključiti električnu energiju na dva od šest reaktora centrale Fukushima kako bi ponovno pokrenuli pumpe za vodu i tako ohladili pregrijanu nuklearnu jezgru.

Radnici i dalje polijevaju vodom reaktor 3, koji se smatra najkritičnijim nakon izbijanja pare, što može ukazivati na izloženost nuklearne jezgre.

Ako sadašnja taktika ne uspije, posljednja opcija može biti prekrivanje cijelog kompleksa Fukushime pijeskom i betonom i tako spriječiti katastrofalno curenje zračenja, kao što je bilo učinjeno i nakon eksplozije nuklearne elektrane u Černobilu.

Reaktori 1,2 i 3 stabilni

'Situacija u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi i dalje je vrlo ozbiljna, ali od našeg zadnjeg briefinga (u četvrtak) nije se dogodilo značajno pogoršanje', rekao je Graham Andrew, viši dužnosnik IAEA-e.

'Čini se da je situacija u reaktorima 1, 2, i 3 i dalje prilično stabilna', dodao je.