SOCIOLOG D. BAGIĆ

Stručnjak objašnjava zašto su ankete promašile rezultat izbora

12.09.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Izlazne ankete nisu pogriješile, a odstupanje između rezultata izbornih anketa i konačnih rezultata nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora posve je uobičajeno, slično odstupanju na izborima prošle te 2011. godine, ocijenio je u ponedjeljak profesor Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta

Dojam da su ankete pogriješile stvara činjenica da to odstupanje anketa na prethodnim izborima, za razliku od nedjeljnih, nije mijenjalo odnos između dviju najjačih političkih opcija, ustvrdio je Bagić u razgovoru za Hinu.

Izlazne su ankete, naime, predvidjele izjednačenost dviju najjačih političkih opcija - Narodne koalicije okupljene oko SDP-a te HDZ-a i partnera, odnosno osvajanje po 57 saborskih mandata, dok su Mostu davale 12 mandata, a Jedinoj opciji okupljenoj oko Živog zida sedam mandata. Prema neslužbenim rezultatima, nakon što su obrađena sva biračka mjesta, HDZ i partneri osvojili su 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13 mandata, a Jedina opcija njih osam.

Izlazne su ankete dale SDP-u tri mandata više u tri različite izborne jedinice, dva mandata HDZ-u manje te po jedan mandat manje Mostu i Živom zidu, navodi Bagić te kaže da je riječ o posve uobičajenom odstupanju - to je samo dojam, odnosno pogrešna interpretacija zbog odnosa između aktera, dviju ključnih stranaka.


'Na izborima 2011. i 2015. ta odstupanja nisu utjecala na odnos između dviju najjačih stranaka. Sada utječu na taj odnos i to stvara dojam neke pogreške, ali gledano strogo statistički, metodološki, ove izlazne ankete jednako su precizne kao 2011. i 2015.', kaže Bagić.

Izlazne ankete u nedjelju su u četiri izborne jedinice pogrešno raspodijelile zadnji, 14. mandat, a ista je razina odstupanja bila 2011., dok je 2015. takav slučaj bio u tri izborne jedinice. 'Dakle, ništa neuobičajeno', ponavlja Bagić.

U 1. izbornoj jedinici, prema izlaznim anketama, mandat je trebala dobiti stranka Pametno, a otišao je Živome zidu, u 2. izbornoj jedinici otišao je HDZ-u u odnosu na SDP za 0,3 posto. 'Da je bilo obratno, tamo ne bi bilo pogreške, ali to je toliko tijesan rezultat da se i ne može pogoditi', dodaje Bagić.

I u 6. izbornoj jedinici su izlazne ankete mandat davale SDP-u, a dobio ga je HDZ, dok je u 10. mandat osvojio Most, a ankete su predviđale da će ga dobiti SDP, pojašnjava Bagić.