pogodnost s rokom trajanja

Strog režim na granicama produljen do 15. siječnja, a evo i detaljnih pravila za odlazak u inozemstvo ako ste već preboljeli Covid

14.12.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Točno 151.884 hrvatska građana koja su do danas i službeno oporavljena od zaraze koronavirusom, odnosno preboljeli su Covid-19, imaju barem jednu pogodnost - putovanje u inozemstvo i povratak iz njega bez obaveznog testiranja ili samoizolacije. No pogodnost je vrlo ograničenog trajanja

Kako su za tportal potvrdili iz nacionalnog Stožera civilne zaštite, oporavljene osobe izuzete su od obaveze posjedovanja negativnog nalaza na PCR testu ne starijem od 48 sati, što vrijedi za sve ostale putnike koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a ne može im biti određena ni samoizolacija. Ali:

'Takve osobe dužne su na graničnom prijelazu predočiti potvrdu liječnika ili odgovarajuću liječničku dokumentaciju iz koje je vidljivo da je od datuma završetka bolesti prošlo više od 14 dana i da od toga dana nije prošlo više od 90 dana', objašnjavaju u Stožeru.

Nakon upita tportala stranice Ministarstva unutarnjih poslova ponešto su osvježene i preciznije je opisana potrebna dokumentacija za jednostavniji prelazak granice:

'Za dokaz da su preboljeli Covid-19 putnici trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili antigenskog testa ili pozitivan rezultat u testu neutralizacije (NT) koji je napravljen unazad tri mjeseca, a stariji od 14 dana ili potvrdu da su preboljeli Covid-19 izdanu od liječnika', stoji na stranicama MUP-a.

Vremenski okvir od maksimalna tri mjeseca ovdje nije eksplicitno naveden, ali iz odgovora Stožera jasno je da se on i dalje primjenjuje, odnosno da po službenoj hrvatskoj definiciji upravo toliko traje imunost od ove bolesti. Premda je bilo najava da će se taj period produljiti na šest mjeseci, u skladu sa svjetskim iskustvima, to se još uvijek nije dogodilo pa na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dalje stoji kriterij od tri mjeseca. On je bitan prije svega zbog mjere samoizolacije, koja se ne izriče preboljelima koji su ponovno bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

  • +7
Granični prijelaz Bregana Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Pravila za samoizolaciju

'Ako je osoba u posljednja tri mjeseca imala laboratorijski dokazan Covid-19 te ima medicinsku dokumentaciju kojom može potvrditi da je preboljela Covid-19, ne treba ići u karantenu/samoizolaciju. Također, ako je osoba u posljednja tri mjeseca na temelju jasne epidemiološke anamneze i kliničke slike klasificirana kao vjerojatan slučaj Covida-19 (npr. ukućanin koji živi s laboratorijski potvrđenim bolesnikom koji je tijekom karantene razvio karakteristične simptome bolesti), ne treba biti u samoizolaciji, što može odrediti izabrani liječnik koji provodi zdravstveni nadzor sukladno podacima u medicinskoj dokumentaciji', obavještavaju iz HZJZ-a.

Kako je ogromna većina od oporavljenih 151.884 građana preboljela virus od rujna do danas, većina njih imat će pogodnosti lakšeg prelaska granica tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i praznika - no, jasno, puno toga ovisi o režimu u državama u koje putuju.

Preostalih većih pogodnosti u Hrvatskoj nemaju: ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak prošlog tjedna objasnio je da za njih i dalje vrijedi obveza nošenja zaštitnih maski i to argumentirao neobičnom izjavom u kojoj prevladavaju pretpostavke:

'Zbog čestih pitanja o tome trebaju li oni koji su preboljeli Covid nositi masku izdali smo dokument o obavezi nošenja maski za njih. Obrazloženje toga je da još ne znamo kako imunost stečena kroz bolest utječe na transmisiju bolesti. Ako se virus naseli na sluznicu, nema dokaza mogu li imune osobe prenijeti bolest i zbog toga trebaju i oni koji su preboljeli Covid nositi masku. Tako će biti i nakon cijepljenja', rekao je Capak tom prilikom.

Pravila do 15. siječnja

Nacionalni stožer upravo danas objavio je da se postojeći režim na državnim granicama produljuje sve do 15. siječnja, a po njemu državljani EU-a mogu ući u Hrvatsku samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili moraju ići u samoizolaciju do pristizanja negativnog testa, uz iznimke koje se odnose na tranzit, prekogranične radnike, diplomate, pomorce, zdravstvene radnike i slične profesije. To uključuje hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske ili se vraćaju iz bilo koje zemlje na svijetu. Državljanima trećih zemalja dopušten je samo tranzit kroz Hrvatsku, no i ovdje postoje iznimke koje se odnose na zdravstvene i pogranične radnike, diplomate, pomorce, osobe koje putuju zbog školovanja i osoblje u prometnom sektoru.

Negativan PCR test ne traži se od putnika iz zemalja s povoljnom epidemiološkom situacijom, a u ovom trenutku to su Australija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland, Urugvaj i Kina - pod uvjetom da ne pokazuju znakove bolesti i da nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelim.