konferencija za medije

Stožer još ne otkriva uvode li se propusnice, najavljuju tek 'okvir novih mjera' do kraja tjedna. Na kritike za loše stanje Alemka Markotić odgovara: Nadam se da ovo nije sudnica

14.12.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je da su u protekla 24 sata zabilježena 1472 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminule su 65 osobe. Testirano je 5798 novih osoba

'Imali smo porast od 5,7 posto u ovom tjednu', rekao je Krunoslav Capak, šef HZJZ-a. Visoka nam je incidencija, trenutno najvišu incidenciju ima Međimurska, a najnižu Dubrovačko-neretvanska županija.

Potvrdio je da je Hrvatska trenutno po incidenciji najgora u EU.

Po incidenciji smo trenutno na 27. mjestu i za jedan nam je incidencija veća nego ona u Luksemburgu.

Stopa mortaliteta nam je 628,5 na milijun stanovnika.

'KBC Osijek ima 197 bolesnika, Varaždin 268 bolesnika, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević 116 bolesnika, Dubrava 472 bolesnika, Čakovec 163', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući da su brojke neusporedive s onim od proljetos.

  • +15
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Podaci od jutros ohrabruju, ukazuju na činjenicu da se i ostala zdravstvena zaštita odvija na neki način', istaknuo je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mogućem uvođenju propusnica za putovanja među županijama.

'Od početka, od prošle presice, vode se intenzivni razgovori i promišlja se o svemu. Ovaj tjedan imat ćemo neke konkretnije dogovore i odgovore na pitanja što će se eventualno poduzeti kako bi se brojevi mogli početi spuštati. Vidite da postoje situacije, pogotovo u zemljama koje i sami pratite, neke su najavljivale da će u ovom razdoblju početi popuštati mjere, a onda su ih postrožile. Druge zemlje su najavile da će dodatno pooštriti mjere pa su ih odlučile popustiti. Oprezni smo s najavama, ovaj tjedan ćemo precizirati stvari kako bismo nekoliko dana prije nego istekne temeljna odluka, koja traje do 21. prosinca, mogli unaprijed najaviti kakav će biti okvir', kazao je Božinović.

Na novinarsko pitanje osjeća li se Stožer odgovoran za sve gore epidemiološke brojke Božinović je rekao da će se sve analizirati nakon što prođe pandemija.

'Potpuno smo fokusirani već deset mjeseci na svakodnevno promišljanje toga kako smanjiti brojeve. Nakon što ovo prođe u cijelom svijetu će se raditi analize i možda nam znanost ukaže na neko rješenje koje je bilo pred nama, ali ga nitko u svijetu nije vidio, ne bi bilo prvi put u povijesti', rekao je Božinović.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, poručila je slično.

'Nadam se da sam dobrom mjestu, da je ovo konferencija za medije, a da nije sudnica. Radimo najbolje što znamo. Najlakše je donijeti mjeru, treba je prilagoditi okruženju u kojem živiš. Kad se naprave analize, vidjet ćemo tko je radio dobro, a tko nije. Crtu ćemo podvući na kraju epidemije', rekla je Markotić.

Capak se složio s kolegama. 'Treba pričekati kraj epidemije da bi se moglo evaluirati koliko se radilo i je li to napravljeno dobro. Posljednjih 14 dana imamo lošu incidenciju, trebalo bi evaluirati čitavu epidemiju. Treba imati širu sliku, pa se nadam s obzirom na to da imamo svjetlo na kraju tunela, a to je cijepljenje, u idućoj godini, kada uspijemo suzbiti pandemiju, da ćemo i mi, članovi Stožera imati vremena sjesti i evaluirati naš rad', izjavio je Capak.

Komentirao je i neslužbene informacije da se 50 posto zdravstvenih djelatnika ne želi cijepiti.

'Nemamo još podatke. Što se tiče kampanje za cijepljenje, stručnjaci i znanstvenici su u kontaktu s vama medijima i daju odgovore na pitanja. Vlada će izraditi plan cijepljenja do kraja tjedna, u kojem su razrađeni svi detalji osim datuma dolaska, mjesta, količine i redistribucije cjepiva. Organizirat ćemo zdravstveno-stručne konferencije o cijepljenju, ići ćemo i s medijskom kampanjom koja će krenuti vrlo skoro', najavio je Capak.

Markotić je na pitanje o nuspojavama cijepljenja rekla kako joj je samo poznato upozorenje da bi se oni koji su alergični na cjepivo trebali suzdržati od cijepljenja.

'Nema ništa posebno specifično da bi se očekivalo da će kod velikog broja ljudi izazvati alergijske reakcije, očekujemo da će to biti kod minimalnog broja ljudi', rekla je Markotić.