na mladima svijet ostaje

Strmota je za ministricu Murganić neiskusni mladac, što bi rekla na karijere ovih deset najmlađih svjetskih državnika?

21.02.2018 u 20:43

Bionic
Reading

Nakon što je sada već bivši državni tajnik za demografiju u ministarstvu obitelji Marin Strmota u utorak uživo pred mnoštvom novinara dao ostavku, njegova šefica, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, taj čin je pojasnila njegovom mladošću i temperamentom te određenim pritiscima. Tportal donosi deset svjetskih čelnika koje mladost i životno neiskustvo ne priječi u svakodnevnom obavljanju državničkih funkcija

Sada već bivši državni tajnik za demografiju, 33-godišnji Marin Strmota u utorak je šokirao hrvatsku javnost i posramio ministricu Murganić koja je njegov potez protumačila mladošću i temperamentom. Pritom je zaboravila da u svijetu postoje premijeri i okrunjene glave koje su mlađe od Strmote i koji se, obzirom na svoje funkcije, itekako znaju nositi s državničkim problemima.

Najmlađi među njima je nedavno izabrani austrijski premijer Sebastian Kurz. Sa svojih 31 godinu, Kurz je najmlađi svjetski državnik i najmlađi kancelar u austrijskog povijesti.

Pored kancelarske pozicije, Kurz istovremeno obnaša dužnost predsjednika Austrijske narodne stranke, a postao je austrijski ministar vanjskih poslova u dobi od samo 27 godina, što je, također, svjetski rekord.    

>>> Pao dogovor: Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Samo godinu dana stariji je regent sićušne Republike San Marino. 32-godišnji Enrico Carattoni zajedno vlada San Marinom sa sedam godina starijim Matteom Fiorinijem, a u Veliko vijeće te republike izabran je sa samo 27 godina.

Mlad i najomraženiji u svijetu 

Jedan od najomraženijih čelnika na svijetu ima tek 33 godine. Radi se, naravno, o sjevernokorejskom predsjedniku Kim Jong-unu koji je šefovanje najizoliranijom državom na svijetu preuzeo u svojoj 26 godini, nakon smrti svojeg oca Kim Jong-ila. Iako mlad po godinama, svaki Kim Jong-unov potez čovječanstvo prati sa zebnjom zbog nuklearnog programa kojim ucjenjuje svijet.

Prošlog kolovoza, u 37. godini života Jacinda Ardern postala je novozelandska premijerka. Pored premijerske funkcije, Ardern obnaša dužnost predsjednice Laburističke stranke, a jedna je od najpopularnijih osoba u zemlji kiwija.

>>> [VIDEO] Šok na presici: Državni tajnik pred kamerama dao ostavku

>>> Murganić: Folklor je kreirao Strmota, posustao je pod teretom funkcije

Naslijedivši svojeg oca sa samo 33 godine, Tamim bin Hamad Al Thani postao je emir Katara. Iako mu se bogatstvo procjenjuje na gotovo dvije milijarde dolara, ovaj danas 37-godišnjak rado je prihvatio ulogu šefa naftom bogate države iako mu ta uloga prvotno nije bila namijenjena.

  • +5
Najmlađi svjetski državnici Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U dobi od 26 godina na tron Butana zasjeo je najmlađi kralj na svijetu Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Kralj te azijske državice naslijedio je oca kao najstariji sin, a još kao dječak pratio je oca na državničkim putovanjima. Sa 22 godine održao je i govor u Ujedinjenim narodima.

Irski premijer Leo Varadkar ima 38 godina, a prije dužnosti taoiseacha bio je ministar obrane, ministar socijalne zaštite, ministar zdravstva i ministar transporta, turizma i sporta. Varadkar je i prvi irski ministar indijskog podrijetla i prvi irski ministar koji se deklarirao kao homoseksualac. Inače je liječnik, a u vezi je isto tako s liječnikom.

Najmlađi šef Francuske još od Napoleona

Jüri Ratas postao je estonski premijer sa 38 godina, a gradonačelnik glavnog grada Tallina postao je s tek navršenih 25 godina. Osim premijerske funkcije Ratas obnaša dužnost predsjednika estonskog Košarkaškog saveza na koju je stupio s navršenih 32 godine.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman zasjeo je u fotelju predsjednika vlade sa 38 godina, a postao je gradonačelnik rodne Vinice sa 23 godine, odmah po završetku fakulteta.    

Emmanuel Macron s navršenih 39 godina lani je postao najmlađi francuski državnik još od Napoleona. Prije predsjedničke funkcije obnašao je dužnosti državnog tajnika te ministra, a osim državničkih poteza plijeni pažnju i zbog braka sa 24 godine starijom suprugom, inače njegovom bivšom srednjoškolskom učiteljicom.

Marin Strmota Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto