smirivanje napetosti

Kurz s Orbanom želi graditi mostove između istoka i zapada

30.01.2018 u 19:26

Bionic
Reading

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beču izjavio da želi 'graditi mostove' koji bi omogućili smirenje napetosti između istoka i zapada unutar Europske unije

'U zadnjih nekoliko godina zamjećujem sve veće napetosti unutar Europske unije, osobito kada je posrijedi migracijska kriza. U tom kontekstu, ambiciozan projekt Austrije je pokušati izgraditi mostove sa zemljama članicama Višegradske skupine', kazao je Kurz na konferenciji u Beču.

U posljednjih nekoliko godina uvišestručile su se sporne teme između Europske komisije i zemalja Višegradske skupine, koju čine Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka. Različit pristup europskoj migracijskoj politici i pitanje pravne države u Mađarskoj i Poljskoj više su puta rezultirali nesuglasicama s Bruxellesom.

'U interesu je svih nas da radimo zajedno kako bismo smanjili napetosti na europskoj razini, a Austrija tomu može i želi pridonijeti', istaknuo je Kurz.

'Austrija nas razumije, Austrija shvaća zemlje Višegradske skupine, Austrija shvaća zapadnu Europu i zahvalan sam kancelaru na spremnosti da se angažira na izgradnji mostova', sa zemljama Višegradske skupine, kazao je mađarski premijer Orban koji na parlamentarnim izborima 8. travnja namjerava osvojiti i treći mandat.

Kancelar Sebastian Kurz doveo je svoje konzervativce do pobjede na parlamentarnim izborima u Austriji u listopadu, a potom postigao koalicijski sporazum s protuimigrantskom Slobodarskom strankom u prosincu, čime je Austrija postala jedina zapadnoeuropska zemlja koja ima krajnju desnicu u vladi.

  • +7
Sva lica Sebastiana Kurza Izvor: Reuters / Autor: LEONHARD FOEGER

Kurz je u svojoj predizbornoj kampanji zauzimao čvrst stav oko imigracije nakon što je Austrija 2015. primila velik broj tražitelja azila.

Mnogi od njih došli su iz Mađarske dok Orban nije na granicu sa Srbijom stavio žicu.

Lider Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache, sada vicekancelar, rekao je da bi se Austrija trebala odmaknuti od svojih tradicionalnih zapadnih saveznika kao što je Njemačka te približiti Višegradskoj skupini istočnoeuropskih zemalja,

Kurz je potrošio dosta vremena uvjeravajući saveznike da će austrijska vlada ostati proeuropska, ali se slaže s Višegradskom skupinom da bi EU trebala prestati tjerati zemlje da prihvate obvezujuće kvote prihvata migranata.

Međutim, podupro je mjere Europske komisije protiv Poljske zbog pitanja pravne države i demokratskih principa.