novi početak

Leo Varadkar službeno imenovan irskim premijerom

14.06.2017 u 17:57

Bionic
Reading

Lea Varadkara, političara azijsko-europskog porijekla i homoseksualca, u srijedu su irski zastupnici imenovali irskim premijerom, a on je obećao vladu koja neće biti ni lijevo ni desno orijentirana

Nakon što je u petak izabran na čelo stranke desnog centra Fine Gael, 38-godišnji Leo Varadkar, postao je najmlađi premijer Republike Irske. On je dijete Indijke i Irca. Izabrao ga je irski parlament s 57 glasova za, prema 50 protiv i 47 suzdržanih. 

"Vlada kojoj ću biti na čelu neće skretati ni desno ni lijevo jer te stare podjele ne odgovaraju današnjim političkim izazovima", rekao je taj 38-liječnik u svom prvom službenom govoru.

Njegovi roditelji, irski imigrant i Indijka, nazočili su reuzimanju dužnosti.

Njegov prethodnik koji je dao ostavku Enda Kenny je rekao da Varadkar, kao najmlađi premijer predstavlja modernu Irsku, drugačiju i otvorenu, i obraća se Ircima kao jedan od njih.

Leo Varadkar je 2015. bio prvi član irske vlade koji je javno priznao da je homoseksualac.

Iako nije izravno govorio o Brexitu u svom govoru, potvrdio je da se ovog tjedna nije sreo sa šeficom ultrakonzervativne sjevernoirske stranke DUP Arlene Foster i šefom Sinn Feina Gerryjem Adamsom da bi o tome razgovarali.

U petak su mu zastupnici dali više glasova nego njegovu protivniku Simonu Coveenyu, sadašnjem ministru stanovanja.

Iako ga doživljavaju kao progresivnog političara po društvenim pitanjima, poput jednakosti spolova i pravu na pobačaj, Lea Varadkara oporbene stranke kritiziraju zbog vrlo desnih stajališta o gospodarskim pitanjima.