cure detalji

Strašna nesreća u Bugarskoj: Istražitelji otkrili zašto se zapalio makedonski autobus i zašto ljudi nisu mogli izaći iz plamtećeg vozila

25.11.2021 u 17:19

Bionic
Reading

Bugarski istražitelji u četvrtak su poručili da je ljudska greška vjerojatno uzrok nesreće na autocesti u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije s 52 putnika, od kojih je poginulo njih 45.

Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku.

Autobus se oko 2 sata ujutro u utorak zapalio na autocesti u zapadnoj Bugarskoj.

Istražitelji su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanisteri s gorivom prouzročili požar. Također su ustanovili da nije došlo do eksplozije.

"Trenutno je najvjerojatnije i jedino objašnjenje ljudska greška", kazao je čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

"Autopsije ukazuju na to da žrtve uglavnom poginule uslijed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili ozljeda zbog eksplozije", dodao je.

Istražitelji ispituju jesu li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora te loša organizacija prometa na autocesti mogli doprinijeti nesreći.

"Naše je mišljenje da prometna barijera u koju se autobus prvo zabio, ne samo da nije korisna, već je opasna za promet i zapravo je doprinijela nesreći", kazao je Sarafov.

Autobus je udario u zapreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulijevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smjera autoceste, kažu istražitelji.

"Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom", istaknuo je glavni istražitelj Marijan Marinov.

Bus Bugarska Izvor: Profimedia / Autor: Dimitar KYOSEMARLIEV / AFP / Profimedia

"Nitko nije mogao izaći na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana prometnim preprekama koje su zaustavile autobus", rekao je.

Jedna osoba, koja je preživjela tako što je razbila prozor u stražnjem dijelu autobusa, svjedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, glasnogovornica državnog odvjetnika.

Hospitalizirano je sedam osoba.

Bugarska je poslala dva dužnosnika u četvrtak u Sjevernu Makedoniju kako bi preuzeli uzorka DNA od obitelji, što je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov.