TRAGEDIJA U BUGARSKOJ

Nevjerojatan misterij makedonskog 'autobusa smrti': Jedan od 45 putnika za koje se smatralo da su poginuli u nesreći je živ, ali je nestao!?

25.11.2021 u 15:41

Bionic
Reading

Bugarska tužiteljica Silka Mileva na tiskovnoj konferenciji u Sofiji nije mogla odgovoriti na pitanje kakva je sudbina Šaipa Naufa al Salaha, državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata, čije tijelo nije među 44 osobe smrtno stradale u prometnoj nesreći makedonskog autobusa na zapadu Bugarske, javljaju danas makedonski mediji

Njegovo ime vidjeli su rođaci preživjelih na popisu u bolnici u Sofiji, a sin drugog vozača autobusa koji je stradao u požaru tvrdi da je on bio među putnicima. Također, na službenom popisu preživjelih koji je objavilo makedonsko ministarstvo vanjskih poslova nalaze se imena sedam osoba, a među njima nema arapskog državljanina.

Bugarski istražitelji dodatno će istražiti tko je taj čovjek i gdje se sada nalazi te je li, kako se špekulira, pobjegao iz zapaljenog autobusa i onda misteriozno nestao u noći, javljaju makedonski mediji.

Bugarske vlasti ranije su objavile da je nekoliko sati prije nesreće na graničnom prijelazu Kapitan Andreevo iz Turske registriran ulazak autobusa skopske turističke agencije Besa Trans s 52 putnika.

'Zbrojimo li ukupan broj žrtava - 44 i broj preživjelih - 7, to je ukupno 51 osoba, za razliku od evidentiranih 52 na graničnom prijelazu Kapitan Andreevo, što upućuje na zaključak da je jedan putnik nestao', rekla je bugarska tužiteljica Silka Mileva.

'U jednoj od bolničkih soba razgovarala sam s preživjelim mladićem koji je razbio staklo sa stražnjeg prozora i spasio ljude koji su sada u bolnici. Rekla sam mu 'ti si heroj'. On tvrdi da je spašeno osmero ljudi. Velika je zagonetka gdje je osma osoba', dodala je tužiteljica.

Bus, Bugarska Izvor: Profimedia / Autor: Dimitar KYOSEMARLIEV / AFP / Profimedia

Zamjenik tužitelja Borislav Sarafov otkrio je još neke detalje: 'Provjerava se videonadzorom je li na jednoj od usputnih stanica ušao u drugi autobus tvrtke koja je u aranžmanu imala četiri autobusa. Tužiteljstvo je ispitalo dvoje putnika koji su bili budni u trenutku nesreće te dali iznimno točne i objektivne informacije o događaju. Ispitivani su neovisno jedan o drugome i davali su detalje koji se preklapaju, što ih je činilo apsolutno vjerodostojnim svjedocima. Ispitat ćemo još dvojicu zbrinutih u bolnici Pirogov.'

U tijeku je i usporedba DNA uzoraka koje su od rođaka žrtava uzele makedonske vlasti i uzoraka DNA koje su bugarske istražne službe uzele iz spaljenih tijela, što će omogućiti identifikaciju žrtava katastrofalne autobusne nesreće koja se dogodila u utorak oko 2 ujutro nedaleko od Pernika u zapadnoj Bugarskoj.

U nesreći su poginule 44 osobe, a istraga je zasad pokazala da autobus tvrtke Besa trans iz Skoplja nije imao dozvolu za prometovanje u inozemstvu, iako su preostala tri vozila iste tvrtke koja su obavljala prijevoz u istom aranžmanu imala takvu dozvolu.

Službeni uzrok nesreće još uvijek nije poznat, no pretpostavlja se da je do požara došlo nakon udara autobusa u ogradu autoceste, što je izazvalo iskrenje koje je pak dovelo do eksplozije sustava grijanja u vozilu.