PREDAJA IZBORNIH LISTA

Stranka žena za ekonomsku neovisnost kao preduvjet slobode

13.11.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Demokratska stranka žena, jedna od rijetkih političkih opcija koja će na prvom mjestu u stranačkom programu imati ženska prava i na listama skoro dvije trećine pripadnica ljepšeg i nježnijeg spola, predala je svoje izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu

Predsjednica Demokratske stranke žena (DSŽ) Marija Maja Jelinčić ujedno je i nositeljica svih lista, no u tri od 10 izbornih jedinica prvi na listama bit će - muškarci.

'Nije nam namjera DSŽ okarakterizirati kao isključivo žensku stranku, jer imamo više od 20 posto muških članova i trećinu kandidata na izborima', objasnila je Maja Jelinčić.

Za svoju stranku tvrdi i kako o kvaliteti stavova i programu DSŽ najbolje govori potpora i osoba ženskog, ali i muškog spola, pa imaju brojne istomišljenike.

'Polazimo od radnog mjesta koje nam daje sigurnost i ekonomsku neovisnost, jer je upravo takva neovisnost preduvjet slobode čovjeka, a u konačnici društva u cjelini', navodi Jelinčić.

Pojašnjava i kako u DSŽ i jest 'naglasak na ženama, jer su još uvijek u društvu u podređenom položaju u odnosu na muške članove bilo kada je u pitanju radno mjesto, napredovanje u poslu ili plaće za obavljeni rad'.

'Žene su u pravilu potplaćene i do 20 i više posto, a prve smo i na meti otkaza. Tu tezu potkrepljuje i podatak da se na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nalazi više nezaposlenih žena nego muškaraca', upozorava Maja Jelinčić.

DSŽ se, među ostalim, zalaže za 'kresanje' državnih troškova, reorganizaciju državne uprave, smanjenje broja županija, gradova i županija, ali i kažnjavanje onih koji su proveli pljačkašku privatizaciju i bavili se ratnim profiterstvom.