OGRANIČENA MISIJA

Strani promatrači nadzirat će izbore

09.11.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) započeo je s radom u sklopu mandata ograničene izborne promatračke misije koja će pratiti održavanje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj 4. prosinca, rečeno je na konferenciji za novinare u hotelu Sheraton u Zagrebu u srijedu

Misija ODIHR-a djeluje odvojeno od OESS-ova stalnog ureda u Zagrebu, a došla je na poziv Vlade Republike Hrvatske.

Voditelj misije je veleposlanik Geert-Hinrich Ahrens, a članstvo čini 10 međunarodnih stručnjaka sa sjedištem u Zagrebu i šest dugoročnih promatrača koji će biti raspoređeni diljem zemlje. Prema riječima veleposlanika Ahrensa, odabrani gradovi bit će Sisak, Zadar i Osijek.

Glavaš nije posao ODIHR-a

Na pitanje kako komentiraju najave jedne stranke da im liste nosi osuđeni ratni zločinac, veleposlanik Ahrens odgovorio je da nisu politički analfabeti i znaju o čemu se radi, ali da to pitanje nije dio njihove misije i Hrvatskoj.

'Osnovni zadatak ove misije je procjenjivati ove izbore u odnosu na njihovu usklađenost sa zahtjevima OESS-a i drugim međunarodnim standardima za provođenje demokratskih izbora, kao i usklađenost s nacionalnim zakonodavstvom', rekao je veleposlanik Ahrens.

Promatrači će pratiti aktivnosti unutar izborne promidžbe, rad izborne administracije i relevantnih državnih tijela, primjenu postojećeg zakonodavnog okvira i rješavanje sporova vezano uz izbore. Misija će također pratiti medijsku pokrivenost izborne promidžbe.

Kako je objasnio veleposlanik Ahrens, u skladu s metodologijom koju ODIHR primjenjuje u ograničenim promatračkim misijama i vjerom u našu administraciju, oni neće provoditi sveobuhvatno praćenje tijeka glasovanja, prebrojavanja glasova i tabeliranja na dan izbora. 'Članovi misije će posjetiti manji broj biračkim mjesta diljem zemlje kako bi pratili procedure izbornog dana', objasnio je veleposlanik.

Izjava o preliminarnim rezultatima i zaključcima bit će predstavljena sljedećeg dana nakon izbora. Konačno izvješće o praćenju cjelokupnog izbornog procesa bit će objavljeno nakon otprilike dva mjeseca po završetku izbornog procesa.