izbori 2024.

Strani mediji raspisali se o Milanoviću, no zanimljiva crtica je o Plenkoviću

15.04.2024 u 14:42

Bionic
Reading

Svjetski mediji u posljednjem danu predizborne kampanje osvrnuli su se na parlamentarne izbore u Hrvatskoj, pri čemu glavnu ulogu ima osoba koja se na njima formalno ne kandidira - Zoran Milanović, dakako

Uglavnom se opisuje njegovo korištenje uvredljivog rječnika te objašnjavaju pozicija i odnosi nakon upozorenja Ustavnog suda da ne smije sudjelovati u kampanji, no značajan fokus očekivano je na vanjskoj politici - odnosno bojazni da bi Milanović kao premijer Hrvatsku mogao skrenuti prema orbanizmu ili, još vjerojatnije, politici novog slovačkog premijera Roberta Fica.

Koji je, kao i trenutni hrvatski predsjednik, također socijaldemokrat. Barem nominalno.

Zanimljivo, ugledni Politico istog dana objavio je tekst u kojemu se spekulira o mogućem novom mandatu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, u kojemu se rubno dotiče Hrvatske, ali s temom nevezanom za izbore. Kao moguće kandidate za njenu funkciju on ističe dvije osobe iz Europske pučke stranke - sadašnju predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

No izbori su ipak u fokusu: britanski BBC tako opisuje Milanovića kao političara 'oštra jezika' koji je poremetio planove HDZ-a, stranke koja uobičajeno pobjeđuje na izborima zahvaljujući svojoj snažnoj organizaciji - ali, kako oporba upozorava, i korupcijskom djelovanju. BBC prenosi Plenkovićevu izjavu da se Milanović 'čudno ponaša', pa primjećuje da se njegova nepristojnost ne ograničava samo na premijera i njegovu stranku.

'Na meti njegova oštra jezika bili su građani susjedne Bosne i Hercegovine, kao i ilegalne migracije i vojna pomoć Ukrajini. S druge strane, s divljenjem je govorio o ruskoj vojnoj snazi', piše BBC, kojemu je Sandra Benčić iz stranke Možemo pojasnila da je Milanovićev 'lukavi plan' zapravo njegova taktika da progovara o temama vojske, sigurnosnim pitanjima i problemima Hrvata u BiH jer time preuzima stavove i strategiju HDZ-a.

Američka novinska agencija Associated Press (AP) u svom tekstu opisuje političku krizu u Hrvatskoj kao sukob između aktualnog premijera Plenkovića i 'populističkog predsjednika Milanovića, koji neformalno vodi savez lijevih i centrističkih stranaka'.

'Ako HDZ ostane na vlasti, država će zadržati relativnu političku stabilnost i nastaviti s prozapadnim kursom podržavajući Ukrajinu u borbi protiv Rusije. Uspjeh SDP-a otvorio bi mu put prema pobjedi na europskim i predsjedničkim izborima, prekinuo bi dugu HDZ-ovu dominaciju i potencijalno otvorio prostor za snažniji proruski utjecaj, sličan onome u Mađarskoj i Slovačkoj', upozorava AP.

  • +7
Zoran Milanović u Opatiji Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Agencija opisuje političke odnose u Hrvatskoj i dugogodišnje rivalstvo Plenkovića i Milanovića, koji trenutno ima uglavnom ceremonijalne ovlasti, a spominju se i predsjednikove otvorene optužbe za masovnu korupciju i pronevjeru javnog novca.

'Milanovićevo korištenje živopisnih uvreda mnoge je zgrozilo, no on je i dalje najpopularniji političar u anketama te ga se doživljava kao osobu koja govori otvoreno, jednostavnim rječnikom, za razliku od Plenkovića, koji se drži rezervirano', dodaje Associated Press.

'On je često izražavao proruske stavove oko rata u Ukrajini, protivio se obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i slanju vojne pomoći toj zemlji jer, po njemu, takvi potezi produljuju trajanje rata', stoji između ostalog u ovom tekstu.

Euractiv u ponedjeljak piše da se sraz dvojice političara događa u vrijeme u kojem je država suočena s raširenom korupcijom, kroničnim nedostatkom radnika, najvećom inflacijom u eurozoni te nepopustljivim ilegalnim migracijama na granicama, a Hrvatsku opisuje kao 'jednu od najsiromašnijih članica EU-a'.

  • +7
Andrej Plenković u Samoboru Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

Opširan tekst njemačkog DW-a pak uglavnom je posvećen njemačkim strahovima od mogućih 'tektonskih promjena' u Hrvatskoj u slučaju da Milanović pobijedi, citirajući dopisnike više medija i neke njemačke političare.

'U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na vidjelo izlazi strah od tektonskih promjena u Hrvatskoj u slučaju pobjede Milanovića te gubitka Hrvatske kao pouzdanog i postojanog partnera. I po drugim pitanjima Plenković se pokazuje kao timski igrač, što se u Berlinu iznimno cijeni, posebice ako se uzmu u obzir glavobolje koje zapadu Europske unije donese svojeglavi solisti s istoka poput mađarskog premijera Viktora Orbana', piše Deutsche Welle.

'S Plenkovićem imamo pouzdanog partnera, a to je u nesigurnoj situaciji u kojoj se nalazimo najveće blago koje možete imati - netko tko se drži dogovorenog', rekao je u razgovoru za DW Christian Haase, zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU).

'Zaista s određenom dozom zabrinutosti gledamo na neke njegove pozicije. Mnogi su iritirani i njegovom kandidaturom, ali i nekim izjavama, poput 'Hrvatska na prvom mjestu'. Zatim su sporni neki stavovi prema BiH, otrovni komentari na račun EU-a, stav prema ratu u Ukrajini i neke izjave o sukobu na Bliskom istoku. Ukratko: u slučaju pobjede Milanovića postoji bojazan da bi Hrvatska mogla odjedriti u istom smjeru kao i Slovačka', rekao je za taj medij liberalni zastupnik iz Bundestaga Oliver Lukšić.

'Ne znam zašto se Milanović ponaša tako. Upoznao sam ga, on je inteligentna osoba', rekao je za DW dugogodišnji njemački zastupnik Josip Juratović, primijetivši da su neke njegove antimigrantske i nacionalističke izjave uzdrmale socijaldemokrate u Berlinu. 'Jedno se može sigurno reći, a to je da Milanović nije klasični socijaldemokrat', rekao je Juratović.

No dopisnik njemačke agencije dpa Thomas Brey kod premijera Plenkovića primijetio je neke 'antidemokratske tendencije'. 'Njemačke analitičare pomalo zabrinjava Plenkovićev sve autoritarniji politički stil, koji će tim putem nastaviti ako se iznevjere njegove europske političke ambicije u kojima on sebe vidi na nekoj važnoj poziciji u Bruxellesu', zaključuje Brey za Deutsche Welle.