KRIV ZA KORUPCIJU

Strane agencije o Sanaderovoj presudi

11.03.2014 u 15:52

Bionic
Reading

Presuda Ivi Sanaderu za korupciju odmah se počela širiti diljem svijeta zahvaljujući novinskim agencijama. Associated Press ističe da je nepravomoćna presuda 'poruka svim političarima', a Austrijska Press-agencija (APA) napominje kako je to Sanaderu treća presuda za korupciju

Presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovoj bivšoj stranci HDZ i suučesnicima u aferi Fimi Media odjeknula je izvan granica Hrvatske. Kako javlja austrijska javna televizija ORF pozivajući se na agencijsku vijest APA-e, Sanader je zajedno sa svim ostalim suoptuženicima nepravomoćno osuđen zbog korupcije. Krivi su jer su preko marketinške tvrtke izvlačili novac iz državnog budžeta, koji je onda završio u tzv. crnim fondovima konzervativnog HDZ-a ili u džepu Ive Sanadera.

Riječ je o 'političkoj korupciji' koja je izrazito protiv 'javnog interesa', a Sanaderu je naređeno da vrati 15 milijuna kuna ukradenog novca. Konzervativni bečki dnevnik Die Presse pak piše da je ovo 'Sanaderova treća presuda' te da se aktualno vodstvo HDZ-a odmah oglasilo u povodu odluke sutkinje Ivane Čalić najavivši žalbu. 'Ne postoji kolektivna odgovornost za djela pojedinaca', uputio je poruku članstvu HDZ-a predsjednik stranke Tomislav Karamarko na izvanrednoj press-konferenciji, piše Die Presse.

Associated Press pak naglašava da je suđenje Sanaderu 'dio kampanje najnovije članice EU-a protiv korupcije' te da je ovo treća presuda Sanaderu 'koji je vladao od 2003. do 2009. godine'. Time je Sanader 'najviše pozicionirani bivši dužnosnik' kojemu se sudilo zbog korupcije i mita, a AP napominje i da je sutkinja naročito spomenula njegovu moralnu i političku odgovornost: 'Bili ste izabrani da provodite zakone, a ne da ih kršite.'

AP još navodi da je Sanader odmah rekao kako će se žaliti na presudu jer je 'optužnica politički motivirana' te je još jednom zanijekao svoju krivnju.