UPOZORENJE ZASTUPNICE

'Stranci nelegalno iznajmljuju svoje nekretnine na Jadranu, pa čak i privatne plaže!'

14.04.2023 u 17:24

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Ružica Vukovac upozorila je u petak u Saboru da u Hrvatskoj stranci sve više kupuju nekretnine i nelegalno ih iznajmljuju u priobalju, te istaknula da će posljedično gužve na plažama biti sve veće a parkirališnih mjesta bit će sve manje

"U zadnjih deset godina Hrvatska je izgubila oko 400.000 stanovnika, a izgrađeno je gotovo 113.000 novih stanova", istaknula je Vukovac u slobodnom govoru, iznoseći stajalište Kluba zastupnika za pravednu Hrvatsku.

Ne čude stoga, kaže, prigovori legalnih iznajmljivača da sve više stranaca bez ikakve kontrole iznajmljuje apartmane, a u Baškoj se iznajmljuju i privatne plaže.

Stranci pumpaju cijene nekretnina, pogotovo na Jadranu, no koliko je ustvari nekretnina u stranom vlasništvu, vrlo je teško procijeniti, rekla je Vukovac te dodala da su stranci samo u protekle tri godine kupili više od 29.000 nekretnina.

Najviše nekretnina u Hrvatskoj kupuju Nijemci koji su samo lani kupili oko 3600 nekretnina. Na drugom su mjestu Slovenci s oko 3000 kupljenih nekretnina lani, slijede Austrijanci s oko 1500 nekretnina kupljenih u Hrvatskoj. Vukovac ocjenjuje da smo izgubili kompas u održivom turizmu.

Marić: Na mamografiju će se pozivati i mlađi od 50 godina

Andrea Marić (Klub zastupnika SDP) upozorila je kako još nije zaživjela primjena Nacionalnog strateškog okvira protiv raka koji je usmjeren na prevenciju i kvalitetu liječenja raka.

"Hrvatska ima najveći postotak pretilih, u vrhu smo po udjelu pušača i konzumaciji alkohola, izloženi smo većem onečišćenju zraka od prosjeka EU, nemamo ni sve programe za rano otkrivanje karcinoma", rekla je Marić te dodala da smo po zdravstvenoj pismenosti na dnu EU.

Hrvatskoj su za prevenciju na raspolaganju izdašna financijska sredstva od gotovo 100 milijuna eura no pitanje je samo hoće li ih naša zdravstvena administracija to uspjeti iskoristiti", rekla je Marić.

Orešković: Treba nam novi teritorijalni ustroj

Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i Glasa) smatra da Hrvatska ne bi trebala biti zauvijek vezana naslijeđem Franje Tuđmana, koji je stvorio postojeći ustroj od kojega, istaknula je, nisu profitirali ni hrvatski građani niti država.

  • +8
Hrvatski sabor 13.04.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

"Zbog toga smo zatočeni u rukama HDZ-a. Žalosno je da se oporbeni SDP, pa i predsjednik Republike, zadovoljavaju manjim udjelom kolača u podjeli plijena", rekla je Orešković.

Rekla je i kako je u posljednjih deset godina Hrvatska izgubila 10 posto svog stanovništva. "Moramo se okrenuti viziji novog teritorijalnog ustroja i pretvaranja Hrvatske u logično povezane regije", rekao je Orešković. Očekuje da će prilika za to biti kod rasprave o novim izbornim jedinicama.

Anica Pocrnić Radošević: Kreće program revitalizacije Like

Anita Pocrnić Radošević (HDZ) istaknula je program društvene revitalizacije Like koje je pokrenulo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU krajem ožujka. Cilj je ulaganje u poduzetništvo kako bi se ubrzao gospodarski razvoj, kvaliteta života i spriječilo daljnje iseljavanje.

Sredstva za provedbu programa iz državnog proračuna iznose četiri milijuna eura kroz tri iduće godine, a zahtjevi se mogu podnositi od 6. travnja do 31. srpnja 2023.

Udio Ministarstva u financiranju pojedinih projekta iznosi najviše do 80 posto ukupnih troškova. Predviđeni iznos alokacija je 40 posto za gospodarsku, 30 posto za društvenu i 30 za komunalnu infrastrukturu.

  • +3
Glasanje u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Financirat će se plasman lokalnih proizvoda, tržnice, tematski parkovi, vidikovci, kampovi. Sanirat će se odroni, klizišta, oštećene prometnice, vodovodna mreža i odvodnja, energetska učinkovitost.

Opačak Bilić traži da se uredi pitanje dodjele dječjeg doplatka

Nezavisna zastupnica Marina Opačak Bilić upitala je vladajuće zašto na dnevni red ne stave pitanje dodjele i iznosa dječjih doplataka.

"U ovim izazovnim demografskim vremenima kada nam mlade obitelji otimaju druge europske zemlje i privlače ih većom plaćom, boljim standardom i dječjim doplatkom, mi se već godinama nismo pomaknuli s mjesta", istaknula je. Ustvrdila je da dječji doplatak u Hrvatskoj prima tek trećina djece, njih oko 250.000.

"Najlošiji smo u EU po broju korisnika i iznosu dječjeg doplatka, jer 30-ak eura nije ni blizu iznosima koje daju druge EU zemlje koje postižu pozitivne stope prirodnog prirasta", rekla je i založila da da se to pitanje uredi i da na dječji doplatak ima pravo svako dijete.

Zastupnici su raspravili i prijedlog odluke o nedavanju vjerodostojnog tumačenja Zakona o radu, u segmentu godišnjih odmora za radnike koji rade u otežanim uvjetima.

Zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) zatražila je vjerodostojno tumačenje zakonske odredbe za radnike koji imaju pravo na pet umjesto četiri tjedana godišnjeg odmora, ali im se u praksi, tvrd, često to ne omogućava iako imaju beneficirani radni staž.

No, vladajući ocjenjuju da nema potrebe za davanjem vjerodostojnog tumačenja tog segmenta zakona, jer je norma jasna, a radnike upućuje da svoje pravo ostvare i kroz kolektivne ugovore.