KAOS NAKON POPLAVE

Strah od vode zamijenio strah od zaraze

poplave

poplave

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Već na ulazu u turopoljsko Ščitarjevo čuje se zvuk pumpi koje izvlače vodu iz poplavljenih kuća. Dva dana nakon razlijevanja Save tužan prizor u dvorištima, mještani iz kuća izvlače sve što se može spasiti, no toga je, nažalost, malo

Posljedice poplave su, kažu, goleme. U dijelu sela još nema struje, vodu dovoze vatrogasci cisternama, a visoke ribičke čizme ovih su dana gotovo cjenjenije od kruha. Strah od nabujale vode zamijenio je strah od zaraze i zagađenja budući da su iz mnogih kuća i radionica curili nafta i ulje, a lešine u poplavi uginulih životinja nadležne službe još nisu odvezle.

Pripadnici veterinarske stanice, kojima se potreba za odvoz uginuli životinja i treba prijaviti, mole građane da trupla životinja skupe na nekoliko mjesta, ukoliko je to moguće, a tijekom četvrtka ona će biti odvezena specijalnim vozilom. Potrebu odvoza strvina treba dojaviti Veterinarskoj stanici.

U Ščitarjevu, baš kao i u drugim selima ovoga kraja, nema kanalizacije, pa su se u poplavi po poljima i vrtovima izlile i septičke jame. Dio mještana pokušava saznati pokriva li im osiguranje i slučajeve poplave, no boje se da bi, kao i obično, mogli biti izigrani.

Do sela Obed dio ceste je poplavljen. Mještani kažu da su dva i pol dana bili odsječeni od svijeta. Kao ni u Ščitarjevu, kod njih nema struje, a informacije su dobivali telefonom od prijatelja i poznanika. Vodu za piće danas su im donijeli vatrogasci. Neki, unatoč bolesti, ne žele napustiti svoje kuće, a rečenica koju ćete najčešće čuti je: 'Svi su nas zaboravili.'

Starosjedioci tvrde da su neki mještani zakapali kanale ilovačom da bi povećali kvadraturu zemljišta radi bolje prodaje. Navodno je bilo i slučajeva krčenja državnih šuma radi ogrjeva, nakon čega su uništeni nasipi. Premda su takve priče česte, ipak još nitko nije takav slučaj prijavio nadležnim tijelima koja bi trebala reagirati u slučaju istinitosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi