DRAMA NA VELEBITU

Stotinu GSS-ovaca spašava speleologa iz 500-metarske jame

08.06.2012 u 10:08

Bionic
Reading

U nesreći u najvećem jamskom sustavu u Hrvatskoj Kita Gaćešina, na južnom Velebitu, ozlijeđen je speleolog. Prilikom istraživanja sustava na dubini od 500 metara, njemu je po svemu sudeći, popustio 'spit'(klin) zbog čega je pao i ozlijedio se

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić potvrdio nam je da je liječnica krenula prema Velebitu, a pripadnici HGSS-a postavljaju uređaje za radiovezu i počeli su širiti sužene prolaze. Očekuje se da će u akciji sudjelovati više od stotinu pripadnika HGSS-a dok se trenutno na Crnopcu nalazi 50-tak spašavatelja HGSS-a.

U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog se u jami nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od 520m u dijelu Nebozemlja, speleolog je pao pri čemu je zadobio ozljede zbog kojih nije u mogućnosti samostalno izaći van. Inače, za spuštanje do dijela gdje je stradao, obično se dolazi za oko 3.5 sati ako je jama pripremljena za napredovanje, piše na stranicama HGSS-a.

Riječ je o vrlo složenom spašavanju koje će najvjerojatnije trajati i više dana jer se unesrećeni nalazi dosta duboko i daleko od izlaza jame, a postoje i neki suženi kanali koji će se vjerojatno trebati proširivati kako bi se nosiljka s ozlijeđenim mogla provući. No, kako nam je kazao glasnogovornik HGSS-a Kristijan Nikolić jedino dobro u cijeloj priči je da je jama do sada je puno puta istražena te da ima puno linija izvlačenja budući je do sada u njoj bilo puno vježbi.

Slična akcija u ovoj jami odvijala se je prošle i godine, kada je s dubine od 300 metara spašen bolesni spelolog.