ulične demonstracije

Stotine Tajlanđana prosvjeduju, traže raspuštanje parlamenta, prestanak zastrašivanja vladinih kritičara i izmjene 'vojnog' ustava

18.07.2020 u 16:40

Bionic
Reading

Stotine Tajlanđana prosvjedovale su u subotu navečer, zahtijevajući ostavku vlade i raspuštanje parlamenta i time pokazujući otpor prema zabrani velikih okupljanja u najvećim uličnim demonstracijama od vojnog udara 2014. godine

Oni koji su se našli na prosvjedu predvođenom studentima blizu Spomenika demokraciji u Bankoku, naveli su listu pritužbi protiv vlade koja je na vlasti godinu dana, a koju predvodi premijer Prayut Chan-o-cha, bivši vojni zapovjednik koji je srušio izabranu vladu prije šest godina. Organizatori prosvjeda postavili su tri zahtjeva: raspuštanje parlamenta, prestanak zastrašivanja vladinih kritičara i izmjene vojno pisanog ustava za kojeg kritičari kažu da je zajamčio pobjedu Prayutovoj stranci na izborima prošle godine.

"Kako možemo biti zadovoljni s manjkom demokracije poput ovoga?", rekao je studentski aktivist Tattep Ruangprapaikit pred gomilom ljudi. Policija je stajala u pripravnosti, no nije pokušala zaustaviti prosvjed. Spomenik je ograđen natpisima: "Nema ulaska bez dopuštenja. Održavanje u tijeku." Proteklih mjeseci raste javno neslaganje s Prayutovom vladavinom.

Od prošlogodišnjih izbora, sud je raspustio drugu najveću opozicijsku stranku, što je vladajućoj koaliciji pod vodstvom Prayuta dalo čvršću kontrolu u parlamentu. Nekoliko članova Prayutove vlade dalo je ostavku u četvrtak zbog unutarnjih nesuglasica. Prayutova stranka Palang Pracharat svoju je kampanju provodila na viziji tradicionalne tajlandske kulture i odanosti kralju Mahi Vajiralongkornu. Tajland je službeno ustavna monarhija, no vrijeđanje kralja je kažnjivo do 15 godina zatvora, a mnogi konzervativci drže monarhiju svetom.

Neki od transparenata s prosvjeda u subotu referirali su se na monarhiju, uključujući i jedan na kojem je pisalo "Narodna stranka nije mrtva", što je referenca na političku stranku čija je revolucija ukinula apsolutističku vladavinu 1932. godine. Spomenik demokraciji jedan je od najpoznatijih memorijalnih spomenika toj revoluciji, no drugi su uklonjeni ili preimenovani otkad je kralj Vajiralongkorn preuzeo prijestolje 2016. godine nakon smrti svoga oca koji je zemljom vladao 70 godina.