RASPRAVA U otvorenoM

Što za obranu Hrvatske znači kupnja Rafalea? 'Dobro je da smo se orijentirali na Europu, iako...'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 25.11.2021 23:17
  • Objavljeno 25.11.2021 u 22:54
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Što za našu obranu znači kupnja francuskih Rafalea? Ima li hrvatsko zrakoplovstvo dovoljno stručnog kadra da prati takvu modernizaciju i potrebnu logističku potporu? Koliko će sredstava biti potrebno za njihovo održavanje? Hoće li zbog toga trpjeti ostale dvije obrambene grane? Može li kupnja francuskih borbenih zrakoplova ugroziti strateško partnerstvo sa SAD-om?

Gosti emisije Otvoreno bili su: Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade; brigadir Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje Ministarstva obrane; Josip Štimac, umirovljeni general bojnik i bivši zapovjednik HRZ-a; Josip Lucić, general zbora, umirovljeni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske; Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora; Vlatko Cvrtila, vanjskopolitički komentator i rektor Sveučilišta Vern, u Otvorenom.

Zvonimir Frka Petešić rekao je da je strateško partnerstvo s Francuskom jako važan politički okvir koji daje novu dimenziju bilateralnim odnosima Hrvatske i Francuske. Strukturirano je oko šest glavnih poglavlja.

'Prvo poglavlje se odnosi na jačanje političke suradnje i partnerstva na bilateralnom i europskom planu. Drugi dio se odnosi na pojačani dijalog i privilegirani odnos u odnosu na JI Europu. Također, treći dio je posvećen zajedničkoj suradnji u međunarodnom okruženju i organizacijama, podršci Francuske hrvatskom putu prema Schengenu, eurozoni, OECD-u. Četvrti dio se odnosi na jačanje vojne suradnje, što je prilika za bolje iskorištavanje sredstava koji su na raspolaganju u okviru EU za jačanje vojne sposobnosti i vojne industrije. Također, je dio strateškog partnerstva koji se odnosi na jaču gospodarsku, kulturnu, znanstvenu i akademsku suradnju. Zadnji dio se odnosi na administrativnu suradnju. Jedan politički okvir koji će se konkretizirati kroz trogodišnje akcijske planove', rekao je Frka Petešić dodajući da na taj način Hrvatska postaje privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe.

  • +22
  • +19

Dva aviona Rafale nadletjela centar Zagreba

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Brigadir Davor Tretinjak rekao je da je sretan i ponosan što je dio generacije koja je uspjela nabaviti avion poput Rafalea.

'Ponude su došle na otprilike 500-injak strana, došle su četiri ponude. Trebalo je 2000-2500 strana analizirati, napraviti studiju izvedivosti, procjene i s time izaći pred Vladu. Kad je Vlada donijela odluku da je francuska ponuda najpovoljnija, onda je krenuo postupak pregovaranja koji je trajao 4-5 mjeseci, što nije dugo u takvom poslu'.

Tretinjak je rekao da će Hrvatska prenijeti vlasništvo na prva četiri aviona krajem 2023. Osam aviona će doći 2024., s tim da će šest aviona doći odmah početkom 2024. Početkom 2025. doći će još četiri aviona.

'Flota će biti kompletirana u travnju 2025. S francuskom stranom već imamo ugovorene sastanke koji će uslijediti za dva mjeseca, a što se naše strane tiče ide selekcija pilota, koja je već napravljena', rekao je Tretinjak. U Francusku će na 12 do 15 mjeseci poslati 12 pilota kako bi dobili kompletnu obuku za Rafale. Prva grupa tehničara kreće krajem 2022., a piloti početkom 2023.

  • +2

Otvoreno

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'Svijest o tome da nama ti avioni trebaju bila je neupitna, ja bih rekao da je bio kompletan konsenzus puno veći nego kad je u pitanju recimo cijepljenje, ne samo u Saboru, nego i u javnosti. Sretan sam što se to dogodilo, iako sam još uvijek malo skeptičan. Ugovor je potpisan, ja se nadam da više nema uzmaka', rekao je Josip Štimac dodajući da je Rafale jedan od trenutno najboljih borbenih aviona u svijetu.

'Ponosni smo imati moderne zrakoplove koji će osigurati veći stupanj sigurnosti naše domovine i na neki način zaokružuje se taj cjelokupni obrambeni segment, ipak je zrakoplovstvo najsofisticiraniji oblik obrane. Sretni smo što smo sačuvali ljudski potencijal koji će kroz obuku biti sposoban koristiti te zrakoplove', rekao je general Josip Lucić.

  • +21
  • +18

Najzanimljivi trenuci posjeta Emmanuela Macrona Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Franko Vidović pohvalio je sve koji su sudjelovali u nabavi Rafalea rekavši da su upravo ti ljudi iznijeli najveći posao na svojim leđima.

'Moram reći da me njihova evaluacija ostavila bez riječi. Mi imamo profesionalni dio koji je potreban da bi mogli ispravno koristiti te zrakoplove. Nije istina da je ovo samo kupnja zrakoplova. Ovo je puno širi paket. Dobro je da smo se orijentirali na Europu, iako u meni ostaje žal što se SAD nije mogao prilagoditi uvjetima koji su nam trebali. Mogu reći da sam zadovoljan ovakvom nabavom', rekao je Vidović.

'U ovom paketu dobivamo sve, e sad je na Vladi da to dalje operacionalizira i izvuče za Hrvatsku najbolje', dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!