JAPAN BEZ ODGOVORA

Što učiniti s kontaminiranim leševima?

  • Autor: S.S./MSNBC
  • Zadnja izmjena 06.04.2011 17:09
  • Objavljeno 06.04.2011 u 15:46
Japan 8

Japan 8

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Nakon tragičnog potresa i tsunamija koji su pogodili Japan, najveći broj žrtava kremiran je sukladno japanskoj tradiciji. No određen broj tijela još uvijek se nalazi u blizini oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima, u tzv. zoni evakuacije. Što s njima?

Nakon gotovo mjesec dana od nesreće, nije moguće provesti dekontaminaciju tijela kako bi ona mogla biti prevezena na sigurnije mjesto.

Ukoliko japanska vlada i ima plan što učiniti s tim tijelima, još uvijek ga nije obznanila.

U posljednjem velikom pokušaju spašavanja preživjelih i iskapanju mrtvih, 25.000 ljudi tri dana pretraživalo je najpogođenija područja - sva osim zone evakuacije, 20 kilometara od Fukushime.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) također ne zna kako će se japanska vlada postaviti u rješavanju problema kontaminiranih tijela.

'Brinemo o tome. IAEA i ostale UN-ove organizacije zatražile su očitovanje od japanske vlade', rekla je glasnogovornica IAEA-e Dana Sacchetti.

Zbog sigurnosnih razloga, moguće je da kremiranje po japanskoj tradiciji neće biti dozvoljeno, što će biti još jedan udarac članovima obitelji.

Prema međunarodnim protokolima, kontaminirana tijela trebala bi se položiti u nepropusne lijesove i zakopati u zemlju s jasnim oznakama o rizicima radijacije.

'Ukoliko je riječ o površinskoj kontaminaciji tijela, što u ovom slučaju vjerojatno jest, uobičajeno bi bilo da se tijelo prebriše, da se s njega skine odjeća. No tijela se raspadaju i tu nastaju komplikacije', rekla je Kathryn Higley, šefica Odjela za nuklearno inženjerstvo i radijaciju na Sveučilištu Oregon.

Prema jednom japanskom novinskom izvješću, tijelo radnika poginulog u Fukushimi dekontaminirano je i kremirano. Agencija Kyodo izvijestila je da je policija u Fukushimi odgodila sakupljanje mrtvih tijela i ostataka, nakon što su izmjerene visoke razine radijacije na tijelu muškarca pronađenog 27. ožujka.

Čak i identifikacija može predstavljati problem. Prema Kyodovom izvještaju, identifikacija bi se mogla provesti uz pomoć noktiju žrtava, no i nokti bi trebali biti prethodno dekontaminirani.

Kremiranje je važno za japanske budiste jer se vjeruje da oslobađa karmičku energiju koja vodi do novog rođenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi