AKTUALAN PROBLEM

Što učiniti ako vas grmljavina zatekne na plaži?

29.07.2014 u 14:15

Bionic
Reading

Munja je nedavno kupanje na poznatoj kalifornijskoj plaži pretvorila u pravi užas – ubila je mladića, a ozlijedila 13 osoba

Američki mediji javljaju da su u trenutku kada je udarila u more svi ozlijeđeni bili u vodi ili u njezinoj neposrednoj blizini.

Budući da naše krajeve, osobito priobalne, posljednjih dana redovno pohode grmljavinska nevremena, jedno pitanje postaje vrlo aktualno: što se zbiva kada munja udari u more i što učiniti ako vas grmljavinsko nevrijeme zatekne tijekom kupanja?

Munje su vidljiva pražnjenja atmosferskog elektriciteta. Prosječno imaju napon od 300 milijuna volti, a jakost oko 30.000 ampera, što je i više nego dovoljno da ubije čovjeka. Nastaju kada određeno područje atmosfere postane snažno električki nabijeno ili se pojavi razlika potencijala dovoljna da svlada otpor zraka. Najčešće udaraju iz olujnih oblaka kumulonimbusa. Procjenjuje se da u svijetu godišnje ubiju oko 24.000 ljudi, a ozlijede oko 240.000. Samo u SAD-u godišnje odnesu 50-ak života. No iz navedenih brojki jasno je da su smrtonosne u tek desetak posto slučajeva. Vjerojatnost da vas za 80 godina života pogodi munja jedan je naprama 6250. Privlače ih visoki objekti poput stupova i tornjeva, pa i drveće, osobito hrastovi i brijestovi.

Većina elektriciteta širi se horizontalno, a ne vertikalno. To je loše ako plivate na površini mora. No kako se širi od mjesta udara, snaga električne struje slabi pa na određenoj udaljenosti udar prestaje biti opasan.

Dva rješenja

Ako se za grmljavinskog nevremena nađete u moru, stručnjaci preporučuju dva rješenja – ili odmah izađite iz vode i potražite sklonište (ali zbog navedenog ne pod stablom) ili zaronite dublje. Ako nemate zaklona, sklupčajte se u što manju kuglu, nemojte se ispružiti ili stajati. Zaron je dobro rješenje; na taj način čuvaju se ribe. No tko može izdržati dovoljno dugo dok prođe grmljavina? Uglavnom samo ronioci s bocama! Što više stršite iz vode – kao primjerice kada pedalirate - to ste u većoj opasnosti.

NASA-ina istraživanja pokazala su da munje rjeđe udaraju u duboko, otvoreno more. Češći su udari u kopno te u plaže na kojima se ljeti, zbog topline, stvara najviše uzlaznih struja, a time i grmljavinskog nevremena. Zapamtite - struja jednostavno traži putanju na kojoj će naići na najmanji otpor.