novi politički korak

Što sve do sada znamo o Vučićevom novom Narodnom pokretu

09.03.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Čelnik SNS-a Aleksandar Vučić formirat će novu političku organizaciju pod imenom Narodni pokret za državu, a sudeći prema najavama, sljedećih nekoliko mjeseci obilazit će Srbiju i tako ga promovirati

Prošle godine u rujnu prvi put je najavljeno da će Vučić osnovati novi pokret, tada pod nazivom Srpski blok, koji neće 'srljati k EU', neće se zalagati za uvođenje sankcija Rusiji, a bit će na poziciji centra, piše Nova.rs.

Mnogo toga promijenilo se u posljednjih pola godine, kada je najavljeno da će Vučić formirati novu organizaciju i povući se s čela Srpske napredne stranke. On je tada izjavio da će stvoriti 'veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije', a nije poznato je li u tom trenutku računao na okolnosti u kojima će ta organizacija biti formirana.

O tom pokretu govorilo je više naprednjaka, a na Twitteru je o njemu naširoko pisao Vladimir Đukanović, zastupnik SNS-a. On je govorio da će se tom Vučićevom pokretu ili bloku moći priključiti i SNS, ali samo uz određene uvjete.

'SNS može biti dio Srpskog bloka samo ako iz svojih redova očisti sve one koji se stavljaju na stranu jedne od strana u globalnom sukobu i koji očigledno rade za neke druge države, a ne za Srbiju', naveo je on na Twitteru.

On je otkrio da su na sjednici postavili temelje tog Srpskog bloka te da će se oni distancirati od ekstrema i s lijeve i s desne strane.

Kada je riječ o ideološkoj orijentaciji, novi Vučićev pokret bit će na poziciji centra i zalagat će se za ulazak Srbije u EU, ali ne pod svaku cijenu.

'Srbija se nalazi na europskom kontinentu. Pažljivo ćemo pratiti odnose u EU i nećemo srljati k europskim integracijama. Nama je cilj da Srbija bude dio EU-a, ali pažljivo ćemo odmjeriti koliko nas tamo žele i hoće li to uopće opstati u današnjem obliku', naveo je Đukanović.

Također, sudeći po njegovim riječima, novoformirani pokret neće se zalagati za uvođenje sankcija Rusiji, već će razvijati dobre odnose sa službenom Moskvom.

  • +9
Aleksandar Vučić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Nije poznato jesu li osnivači Narodnog pokreta za državu računali na to da će Srbija prihvatiti europski sporazum o Kosovu, da će šest mjeseci kasnije biti bliža Zapadu, da će najaviti strateško partnerstvo sa SAD-om… Sam predsjednik Vučić izjavio je da uvođenje sankcija Rusiji nije više pitanje mjeseci te da se približava taj trenutak.

Tko će biti u novom pokretu osim Aleksandra Vučića, može se pretpostaviti. Malo je vjerojatno da njegov dio neće biti SNS kao politička stranka, kao i njeni manji koalicijski partneri, poput Pokreta socijalista, SPO-a… Ipak, to su samo pretpostavke.

Imajući u vidu pisanje Vladimira Đukanovića na Twitteru, može se zaključiti da će se njegovo ime naći među osnivačima. Tu bi mogao biti i Goran Vesić, za koga se spekuliralo da je glavni koordinator Narodnog pokreta. Ipak, on je demantirao da postoji ta funkcija, ali je potvrdio da sudjeluje u njegovom formiranju.

Prema ranijim neslužbenim informacijama, s njim bi u tu organizaciju trebao ući velik broj ljudi iz njegovog tima dok je bio u gradskoj vlasti.

Očekuje se da u Narodnom pokretu za državu bude i Miloš Vučević, jedan od najbližih Vučićevih suradnika.