ZAVRŠNICA KAMPANJE

Što su nam sve naobećavali: Od košnica za pčele do tunela

01.06.2017 u 20:42

Bionic
Reading

U samoj završnici predizborne kampanje za drugi krug lokalnih izbora političari se nastoje u što boljem svjetlu predstaviti biračima pa mnogo i obećavaju. Izdvojili smo neka od posljednjih obećanja kojima pokušavaju osigurati pobjedu nad konkurentima

Mostov Miro Bulj pokušava nadoknaditi velik zaostatak za HDZ-ovim Blaženkom Bobanom u utrci za čelno mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U očajničkoj borbi za pobjedom mnogo i obećava. Tako je najavio da će, bude li izabran za župana, osigurati besplatne udžbenike i besplatan prijevoz učenicima osnovnih škola i studentima, samostalnost domova zdravlja i ukidanje svih štetnih ugovora koji su do sada potpisani u županiji. Ni Boban ne miruje. On bi gradio tunele.

Naglasio je da je Splitsko-dalmatinska županija jako dobro povezana autocestom, a bit će i brzom cestom Trogir-Solin-Omiš kada ona bude gotova, ali smatra da joj nedostaju četiri vertikale - tunel Ravče, brze ceste Zagvozd-Imotski i Dugopolje-Sinj te tunel Kozjak. Tunel kroz Kozjak najvažniji je projekt županije te je i najdalje odmakao s pripremljenom dokumentacijom i sada je na gotovo 85 posto pripremljenosti do dobivanja građevinske dozvole, rekao je Boban i obećao da će 'kampirati u Zagrebu' dok se taj vitalni projekt ne pokrene.

U bitki za Split, u kojoj smo bili svjedocima ružnog vrijeđanja u sučeljavanju, također se mnogo obećava. Tako HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara planira osnovati muzej Domovinskog rata, što on, kako je rekao za sebe, kao vrhunski muzealac i stručnjak u kulturi zna kako treba napraviti.

Njegov protukandidat Željko Kerum namjerava trgovati zemljištima. Prema njegovu mišljenju, od dva projekta Karepovca i Dračevca mogu se izgraditi svi splitski vrtići, ulice, škole, Žnjan i lungomare do Stobreča te Vukovarska i Bračka ulica. Sama parcela na kojoj se nalazi odlagalište smeća Karepovac, kada bi se očistila, vrijedila bi 60 milijuna kuna.

Kandidatkinja HDZ-a za osječku gradonačelnicu Ivana Šojat obećala je da će pokrenuti rješavanje problema denivelacije pružnih prijelaza na gradskim prometnicama kako bi se smanjile prometne gužve.

Branko Hrg, kandidat za gradonačelnika Križevaca, obećao je da će smanjiti gradski prirez s 10 na pet posto te da će uvesti besplatne udžbenike i besplatno parkiranje u gradu. Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandić rastrčao se gradom i u svom stilu obilazi sva gradilišta te se rukuje sa svima i sipa neposredna obećanja. Obećao je, recimo, košnice pčelarima s invaliditetom.

Ranije je Zagrepčanima obećao 11 novih projekata, između ostaloga novu sljemensku žičaru, tramvaj do Velike Gorice kao zametak budućeg metroa, izgradnju hospicija, kongresnog centra i nove dječje bolnice te spas za Imunološki zavod.

S druge strane njegova protukandidatkinja Anka Mrak Taritaš obećala je napraviti clean start u slučaju da preuzme vlast od Bandića u Zagrebu, što je zapravo analiza postojećeg stanja s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja. Uzevši u obzir kritike koje dolaze na račun Bandićeva načina vladanja Zagrebom, Mrak Taritaš očito očekuje gomilu 'kostura iz ormara'.  

Nikola Grmoja obećao je decentralizaciju ako postane dubrovačko-neretvanski župan, a kandidat za gradonačelnika Varaždina Ivan Čehok obećao je da će umirovljenici dobiti na raspolaganje veliko gradsko zemljište na kojem će se moći izgraditi novi starački dom, dok je Goran Pauk, aktualni župan i kandidat za novi mandat šibensko-kninskog župana, ustvrdio tijekom posjeta Murteru kako županija na tom području puno ulaže u sanaciju pomorskog dobra, osigurava subvencije i poticaje poljoprivrednicima te pruža potporu poduzetnicima u cilju stvaranja novih radnih mjesta.

Ako je suditi po obećanjima, građani Hrvatske ne moraju strahovati za svoju budućnost.