ZAGREB, SARAJEVO, MOSTAR

Što su biskupi poručili na polnoćkama?

25.12.2016 u 08:44

  • +10

Sv. misu polnoćku na Badnjak u Zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Josip Bozanić

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u subotu navečer na misi polnoćki u Zagrebačkoj prvostolnici kako hrvatski naziv Božić, Mali Bog, govori da se Bog spustio do čovjeka s tolikom ljubavlju da je postao malen, Bog po čovjekovoj mjeri pa stoga Božić čovjeka ne ostavlja ravnodušnim i zato je Božić sveti dan

Naglasio je kako su noćas hrvatske crkve i crkve cijeloga svijeta gdje se okupljaju kršćani na slavlju Isusova rođenja otvorene i obasjane te da je u njima mnoštvo vjernika.

Istaknuo je kako Božić na različite načine i različitom snagom obuzima čovjeka te ispunja i nadahnjuje ljudsko srce. On nam, kako je rekao, objavljuje Božje otajstvo.

Po kardinalovim riječima Crkva se ne raduje samo zbog drevnog događaja koji se zbio prije nešto više od dvije tisuće godina, nego prije svega zbog toga što nas danas, sada, Bog Otac obnavlja u Sinu svome koji je rođen u Betlehemu.

Bog je, kako je istaknuo, u Isusu postao malen, nama pristupačan i blîz da bi bio naš put, naša istina i naš život.

Poručio je kako je Milost Božja po njegovim riječima, spasiteljica i odgojiteljica svih ljudi, koja poziva da revnujemo oko dobrih djela i to tako da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te da u svijetu živimo razumno, pravedno i pobožno.

Naglasio je kako nas Božić poziva na novi stil života, na nove odnose među ljudima, na alternativni život u svijetu u kojem će biti više velikodušnosti, opraštanja i istinske ljubavi.

Zagrebački nadbiskup u skladu s evanđeljem spomenuo se i Sirije, koja nam, kako je rekao, doziva u svijest tolike, gotovo svakidašnje slike i izvješća o strašnom ratu, dnevnim stradanjima i brojnim izbjeglicama te nas potiče na molitvu da umukne oružje i prestane rat te da se prognani vrate na svoja ognjišta.

Istaknuo je kako je rođenje Isusovo poruka radosti i mira za svakog čovjeka. Evanđelje nudi mogućnost promjene svijeta, društva i svakog čovjeka, kako bi se u našem društvu mogle događati mnoge radosne vijesti - nova rođenja u obiteljima, mogućnost posla za mlade i nezaposlene, poštivanje ljudskog dostojanstva svakog čovjeka, smanjenje napetosti u međuljudskim odnosima, zaštita ljudskog života u svim njegovim fazama od začeća do naravne smrti, rekao je Bozanić.

Poručio je da noćas Božja budućnost kuca na vrata našega srca te pozvao da vjernike da se približe novorođenom Djetetu u jaslicama, sa svojim radostima i nadama, brigama i tjeskobama jer, rekao je, Isus je došao zbog nas takvih kakvi jesmo.

Istaknuo je kako Bog ljubi čovjeka te za njega trpi. 'Bog je dobar, dobrostiv, istinit, daleko od srdžbe, jer Bog je jedini dobar', rekao je Bozanić i poželio 'da se dogodi Božić u našoj domovini Hrvatskoj, u našem gradu Zagrebu, u svakoj obitelji, u našim srcima'.

Zagrebački nadbiskup na kraju je čestitao Božić i poželio svima radost Božje blizine, čestitke i želje je povjerio zagovoru Presvete Bogorodice Marije.

Kardinal Puljić: Zlo i napravde današnjice protivne su temeljima Božje riječi

Sadašnjica u kojoj živimo opterećena je beznađem, terorom i zločinima koji su duboko suprotstavljeni Božjoj rječi gurajući čovječanstvo u sve dublje krize i sukobe, a tome se valja suprotstaviti istinskom vjerom i čovjekoljubljem na koje nam ukazuje podsjećanje na Kristovo rođenje, kazao je u nedjelju vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodeći u sarajevskoj katedrali Srca Isusova misu polnoćku u povodu blagdana Božića.

'Živimo u vremenu kada je ljudski rod itekako obavijen čudnim mrakom beznađa. Kud će gori mrak nego ovi nemili ratovi koji se vode iz interesa', kazao je kardinal Puljić u propovjedi podsjećajući kako je samo sirijski rat do sada odnio 350 tisuća ljudskih života a nebrojene je prisilio da napuste svoje domove.

Ukazao je i na pošast terorizma s kojom je suočen suvremeni svijet ističući kako su od samih počinitelja terorističkih nedjela gori oni koji koji novače druge za takve zločine. 'Veći su zločinci oni koji su im popili pamet pa ih guraju u zlo', kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Dodao je kako je današnje čovječanstvo pritisnuto mrakom što ga proizvode interesi velikih sila koje gaze male narode i zbog tih svojih interesa prodaju čovjeka i uništavaju njegovo dostojanstvo rušeći tako Božji zakon.

U takvome postupanju, kako je kazao, nema ni dostojanstva ni istinske demokracije, niti poštivanja života kao što toga nema ni kada se donose zakoni kojima se dopušta ubijanje nerođenih ili eutanazija starih i bolesnih.

'To je mrak današnjice. U taj mrak silazi Isus', kazao je kardinal Puljić pojasnivši kako je Isusuovo rođenje to koje daje smisao čovjeku i vraća mu dostojanstvo.

Za Božićnu noć kazao je kako ona vraća čovjeku svjetlo i pomaže mu da otkrije smisao života.

'Želimo da božićno svjetlo zasja u srcima ljudi, u obiteljima, društvu i čovječanstvu.Treba shvatiti da se oružejm ne gradi mir pa valja mijenjati mentalitet i u mrak javnog života unijeti smisao života, ljudska prava, dostojanstvo i vrednovanje čovjeka', poručio je kardinal Puljić.

Biskup Perić predvodio misu polnoćku u Mostaru gdje je pojačano policijsko osiguranje

Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić pozvao je na slijeđenje Isusova puta ljubavi i nade, te zamolio novorođenog Božića da pomogne vjernicima da se oslobode od grijeha.

'Osloboditelju Isuse pouči nas da su slobodni samo oni koji svoju slobodu predaju u ruke Božje, a ne u grijehe ljudske, i da je Božji plan beskrajno veći i umniji od bilo kojega našeg plana i programa', rekao je biskup Perić predvodeći misu polnoćku u mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve oko koje je bio primjetan veći broj policajaca.

Pri tome je ukazao da bi svi ljudi trebali biti ravnopravni, kao i narodi, što nije slučaj u današnjem društvu.

'Ljudska su bića ravnopravna kao osobe, unatoč svim naravnim razlikama. A onda tijekom povijesti ravnopravni su i narodi. To se pravo i ravnopravnost temelji u Božjem zakonu, a ne u ljudskim namjernim izmišljotinama', dodao je mostarsko-duvanjski biskup.

Pozvao je žene i muškarce, bolesne i slabe, zarobljene, služitelje, slobodne ljude i sve kršćane da se raduju rođenju Božića, te izrazio očekivanja da suvremeni čovjek prestane izmišljati ljudska prava koja odudaraju od božanskog morala.

Na prostoru oko katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru bilo je više policijskih ophodnji, a nedaleko su bili raspoređeni i pripadnici specijalne policije s dugim cijevima. Nakon nedavnog terorističkog napada u Berlinu policijske agencije u BiH podigle su stupanj pripravnosti.