DOBRO JE ZNATI

Što se sve može financirati iz fondova EU

15.07.2014 u 18:00

Bionic
Reading

U projektima koji se financiraju sredstvima Europske unije razlikujemo tri osnovne kategorije prema tome koja je svrha financiranja

Natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava

Riječ je o natječajima putem kojih se financiraju projekti iz različitih sektora, a sredstva koja se dobiju putem takvog ugovora bespovratna su i korisnik ih ne mora vraćati ukoliko ih potroši u skladu s pravilima.

Kada se natječaj objavi, uz njega se objavljuje i natječajna dokumentacija u kojoj su propisana pravila tko se može prijaviti i pod kojim uvjetima. Naime, ne mogu se sve organizacije prijaviti na sve natječaje, već postoje natječaji isključivo za mala i srednja poduzeća, za fakultete, za udruge itd.

Ulaskom u Europsku uniju, hrvatska tijela postala su nadležna za objavu i kreiranje ovih natječaja, a riječ je o ministarstvima, agencijama i drugim državnim tijelima. Nadležna tijela odlučuju što će biti prioriteti financiranja i prema tome kreiraju natječaje, a njihova je svrha doprinijeti ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva, kao i ostvarenju strateških ciljeva Europske unije za određeno razdoblje.

Ove projekte, odnosno natječaje kolokvijalno nazivamo grantovima, odnosno grant shemama, a dodjeljuju se temeljem poziva za dostavu projektnih prijedloga (tzv. Call for Proposal – CfP).

Javne nabave za izvođenje usluga, radova i nabavu dobara

Predstavljaju svojevrsne komercijalne natječaje u kojima se traže ponuđači koji mogu izvršiti određene usluge, radove ili nabaviti određenu opremu.

Primjeri usluga koje mogu biti predmetom javne nabave: izrada studija, publikacija, osmišljavanje sadržaja i provedba edukacija, stručno savjetovanje.

Primjeri radova koje mogu biti predmetom javne nabave: sve vrste građevinskih i drugih radova koje mogu zatražiti ugovorna tijela.

Primjeri dobara/opreme koje mogu biti predmetom javne nabave: računalna i ostala informatička oprema, namještaj, građevinski materijal i slično.

Nakon ulaska u Europsku uniju, ovi se natječaji provode sukladno hrvatskom Zakonu o javnoj nabavi i posebnim pravilima koja vrijede za sve one organizacije koje nisu obveznici navedenog Zakona.

Twinning projekti

Ovi projekti obuhvaćaju pružanje savjetodavne pomoći koja uključuje suradnju između dvije države, a u njih su uključena tijela javne vlasti. Svrha ovih projekata je pružanje savjetodavnih usluga iz jedne države, koja je određene politike Europske unije uspješno implementirala, u drugoj, koja takve usluge treba kako bi što uspješnije provela javne politike u kojima ne postoji dovoljno znanja, iskustva i stručnosti.

Savjet je pripremljen u suradnji s portalom EU-PROJEKTI.INFO – prvim hrvatskim portalom o EU fondovima!