borba s koronavirusom

Što se događa u Bosni i Hercegovini: Liječnici strahuju od ponavljanja scenarija iz studenog, uvode se strože mjere - a gdje je cjepivo?

10.03.2021 u 07:35

Bionic
Reading

Novi zamah zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini; više od tisuću novooboljelih, a umrlo je 48 ljudi. Čini se da je broj inficiranih puno veći nego što ih je prijavljeno. Bosna i Hercegovina stoga velike nade polaže u cjepivo. Republika Srpska krenula je svojim putem - prije tjedan dana u taj je entitet iz Rusije preko Beograda stiglo 20 tisuća doza Sputnjika V

'Imamo obećanje i proizvođača i distributera da već u narednim sedam ili deset dana, kako je to planom previđeno, dobijemo dodatne količine od 20 hiljada doza vakcine jedan. Tako da sada ulazimo u taj ciklus', govori Radovan Visković, premijer Republike Srpske u Dnevniku HRT-a.

'Planiramo u sljedećim danima cijepiti sve zdravstvene djelatnike i u privatnom i u javnom sektoru kako bismo od sljedećeg tjedna počeli cijepiti korisnike staračkih domova', naglašava Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

Mutirani sojevi koronavirusa natjerali su vladu u Sarajevu da brže djeluje u vezi s nabavom cjepiva. Federacija BiH naručila je iz Europske unije više od dva milijuna doza putem mehanizma COVAX. O problemu s isporukom cjepiva u Berlinu je s ministrom Heikom Maasom razgovarala šefica diplomacije Bisera Turković.

'Bosna i Hercegovina vjerovala je u mehanizam COVAX-a. Uplatila je novac za vakcine, ali prve isporuke još uvijek nismo dobili. Vakcinacija još uvijek nije počela. Naši građani su s pravom nezadovoljni', rekla je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

'COVAX će, čak i ako bi ovo mogao biti spor proces, isporučiti cjepivo u 140 zemalja do kraja svibnja. Također će se isporučiti više od milijun doza cjepiva samo na zapadni Balkan, od kojih je 130.000 namijenjeno Bosni i Hercegovini', govori Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova. Zbog naglog pogoršanja epidemiološke slike u zemlji u nekim dijelovima najavljuju dodatne mjere ograničenja, kao primjerice u Sarajevu.

'Važno je još reći da se uglavnom hospitaliziraju stariji pacijenti, mada u posljednjim danima ima i nešto mlađih. To su pacijenti koji su ambulantno dugotrajno bili u kućnim uvjetima te je poslije desetog dana bolesti došlo do smrtnog ishoda', naglašava Fatma Bašić-Kartal, epidemiologinja s Instituta za zdravstvo i sigurnost hrane u Zenici. Liječnici u Bosni i Hercegovini strahuju da će se ponoviti brojevi iz studenog i prosinca prošle godine.

Zato apeliraju na pridržavanje epidemioloških mjera. A Tuzlanski kanton, koji sa 647 umrlih ima najveći broj smrtnih slučajeva u Federaciji, danas je odlučio ublažiti mjere. Ugostiteljski objekti ponovno mogu raditi do 23 sata.