SASTANAK DRŽAVNOG VRHA

Federacija BiH prihvatila cjepivo od Vučića, Dodik najavio da će BiH tužiti Covax ako probije rok

25.02.2021 u 15:37

Bionic
Reading

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u četvrtak da će BiH tužiti inicijativu Covax ako ovaj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku cjepiva toj zemlji. Nakon današnjeg sastanka državnog vrha s predstavnicima entiteta u zgradi Predsjedništva BiH Dodik je rekao da je BiH poduzela sve da dođe do cjepiva putem Covax-a, da je naručeno i plaćeno više od 1,2 milijuna doza koje bi trebale biti isporučene u prvom kvartalu ove godine

"BiH zahtijeva da Covax počne isporučivati što prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program", rekao je Dodik.

Covax je inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se cjepivo pravedno rasporedi svim državama, neovisno o njihovom bogatstvu. Covax planira do kraja godine svijetu isporučiti dvije milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa.

Dodik je naglasio da oni trebaju isporučiti cjepivo, a da je ostalo na vlastima BiH.

Rekao da je današnji sastanak bio veoma uspješan i da je dogovoreno da se cjepivo pokuša nabaviti na sve načine.

Pregovarat će se sa svim proizvođačima, a danas je usuglašeno da se cjepivo nabavi što prije.

Dodik je najavio da će u Republiku Srpsku tijekom vikenda doći 20.000 doza ruskog cjepiva.

Danas je odlučeno da Federacija prihvati 5.000 doza cjepiva koje je tom entitetu ponudio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Klix.ba.

  • +5
Sarajlije se paljenjem svijeća opraštaju od Đorđa Balaševića Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabilježen nagli skok dnevnog broja novozaraženih jer je u protekla 24 sata registrirano gotovo dvostruko više slučajeva nego što je to bio prosjek u protekla tri tjedna.

>>> U BiH nagli skok broja zaraženih, uvedene strože mjere: nema više žive muzike

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od srijede je potvrđeno 757 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 11 zaraženih osoba u tom je razdoblju umrlo.

Nakon testiranja nešto više od tri tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 542 osobe iz Federacije BiH, 202 iz Republike Srpske te kod 18 s područja distrikta Brčko.