NAKON GLAVATE ŽELVE

Što se događa? Nestali morski psi iz Jadrana

Bionic
Reading

Dok se još uvijek nagađa o uzroku nagle smrtnosti među zaštićenim glavatim želvama, oceanografi iz Splita upozoravaju da su nakon seizmičkog snimanja jadranskog podmorja brodom za istraživanje nafte nestali i – morski psi

Upravo u vrijeme kada je brod 'Northern explorer' počeo istraživati jadransko podmorje, poznati ihtiolog Alen Soldo iz Instituta za oceanografiju u Splitu sa svojim je kolegama u rujnu prošle godine istraživao morske pse na području srednjeg Jadrana.


'Prvi put nismo vidjeli niti jednog morskog psa. Nijednog nije bilo u moru, a čak smo koristili i primamljivače. Naišli bismo sigurno barem na modrulja, morskog psa vrlo čestog u Jadranu. No nismo našli baš ni jednoga u to vrijeme, iako se u Jadranskom moru svakodnevno kreće nekoliko desetaka tisuća morskih pasa. To je čudna koincidencija s obzirom na to što se u to vrijeme dogodilo želvama', kaže Soldo za Slobodnu Dalmaciju

Podsjetimo, ispitivanja su počela u rujnu prošle godine. Jan Schoolmeesters, jedan od vodećih ljudi norveške tvrtke rekao je da Northern Explorer ispitivanja obavlja uglavnom na udaljenosti većoj od 12 kilometara od obale, a kreće se u linijama koje su međusobno udaljene pet kilometara. Očekuju da će kompletne rezultate imati već u travnju ove godine.

Napominje da je o bogatstvima tih polja još uvijek teško govoriti, budući da oni sada rade 2D seizmičko istraživanje, dok bi za točno određivanje količine pronađenog plina i nafte trebalo obaviti i 3D ispitivanje najzanimljivijih područja.

Više pročitajte ovdje