MAČEK I KOVAČIĆ KAO 'SVJEDOCI MOĆI'

Što otkriva knjiga o Sanaderovoj vladavini?

08.06.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Nekadašnji bliski suradnici Ive Sanadera, Ratko Maček (bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade) i Miroslav Kovačić, bivši državni tajnik e-Hrvatske, napisali su memoarsku knjigu o suradnji s bivšim hrvatskim premijerom i aktualnim austrijskim pritvorenikom tijekom njegovog prvog premijerskog mandata, od 2003. do 2007. godine, potvrdio je za tportal Maček

Knjiga na oko 300 stranica trebala bi se zvati 'Svjedok moći', a Maček i Kovačić će je izdati u vlastitoj nakladi.

Bivši Vladin i HDZ-ov spin doktor otkrio nam je da je knjiga inspirirana stvarnim događajima kojima su on i Kovačić svjedočili dok su surađivali s tadašnjim premijerom Sanaderom.

'Pisat ćemo isključio o onome čemu smo svjedočili, a riječ je o događajima i procesima koji imaju nacionalni značaj. Otkrit ćemo kako su se ti događaji odvijali, koja je bila njihova pozadina', kazao je Maček.

U knjizi su, prema njegovim riječima, prepričani i događaji vezani uz izborne kampanje i pobjede HDZ-a, za koje, kako je rekao, upravo njemu pripadaju velike zasluge.

Nije htio odgovoriti hoće li njihova knjiga odmoći ili pomoći bivšem premijeru Sanaderu, a na pitanje kako su on i Kovačić kao bivši suradnici ocijenili Sanaderov premijerski mandat kojem su svjedočili, samo je odgovorio: 'Intenzivno.'

Budući da je svjedočio u slučaju korupcijske afere Fimi media u dijelu koji se tiče kupovine lokalnih medija (Osječke televizije i Hrvatskog lista), pitali smo Mačeka je li jedno od poglavlja u knjizi posvećeno Fimi mediji. 'Onoliko koliko znamo o tome, napisao sam u knjizi', kazao je Maček, ističući da je on vrlo malo upućen u tu aferu.

Što točno zna o Fimi mediji, kao ni druge konkretne informacije iz knjige, nije htio otkivati pravdajući se dijelom tajnošću uskočkog predmeta.

'Ako vam otkrijem pojedinosti, hoćete li onda otkupiti autorska prava, jer u suprotnom nitko neće kupiti knjigu', protupitanjem je odvratio Maček.

Dodao je da će knjiga biti pitka i da će tempirati vrijeme njezinog izlaska u knjižare.

Podsjetimo, prije nego što ga je Sanader 2002. godine angažirao za glasnogovornika HDZ-a, Maček je radio kao šef dopisništva HTV-a u Varaždinu, a bio je i jedan od pokretača lokalne Varaždinske televizije. Nakon što je s HDZ-om osvojio vlast 2003. godine, Maček je postao i glasnogovornik Vlade. Zajedno s koautorom knjige Miroslavom Kovačićem povukao se iz visoke politike poslije parlamentarnih izbora 2007, na kojima je odradio HDZ-ovu kampanju. No, i dalje je ostao aktivan u stranci kao član središnjeg odbora i gost na sjednicama Predsjedništva HDZ-a. Nakon povlačenja iz politike s Kovačićem je osnovao marketinšku agenciju MPR. Kao razlog za povlačenje iz politike Maček i Kovačić naveli su neslaganje s nekim političkim odlukama svog dotadašnjeg šefa.

Dok je Maček bio glasnogovornik Vlade ,uhvaćen je više puta kako dezinformira javnost, naročito u aferi Sanaderovih satova, kada je dao više kontradiktornih objašnjenja o porijeklu te skupocjene imovine, pa je na internetu temeljem toga skovana sintagma 'lažeš k'o Maček'.