SANADEROVA OBRANA

'Što mislite kako se osjeća čovjek osuđen na 10 godina zatvora?!'

20.11.2012 u 13:54

Bionic
Reading

Sanaderovi odvjetnici nezadovoljni su desetogodišnjom zatvorskom kaznom bivšem hrvatskom premijeru i obrazloženjem suca Turudića te su, očekivano, najavili žalbu na presudu. S druge strane, Uskokove tužiteljice izrazile su zadovoljstvo današnjom odlukom sudskog vijeća

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nakon presude istaknuo je da u obrazloženju suca Ivana Turudića nisu mogli čuti ni jedan argument obrane, odnosno argument koji ide u prilog Sanaderu, iako smatra da je takvih dokaza u korist njegova klijenta bilo dosta tijekom postupka. Odvjetnici će se, naravno, žaliti na presudu.

Izjave odvjetnika

Upitan kako se Sanader osjećao kad je čuo da je dobio 10 godina zatvora, Prodanović je rekao: 'A što mislite kako se osjeća čovjek koji je čuo da toliko dugo mora provesti u zatvoru?'

Za razliku od obrane, USKOK-ove tužiteljice Vanja Marušić i Tamara Laptoš izrazile su veliko zadovoljstvo presudom. 'Sve je rečeno', rekle su. Potvrdno su odgovorile na pitanje može li se ova presuda shvatiti kao poruka / opomena političarima lakomima na mito.

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader danas je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju 10 godina, a uz to mora u državni proračun u roku od 15 dana vratiti 3,6 milijuna kuna te platiti sudske troškove u iznosu od 37 tisuća kuna. U slučaju HYPO Sanader je osuđen na 3,5 godine, a za INA MOL 7,5 godina zatvora, da bi u konačnici sve bilo preinačeno u jedinstvenu kaznu zatvora od 10 godina. Pet milijuna eura u državni proračun mora uplatiti Robert Ježić, vlasnik Dioki Holdinga, jer je utvrđeno da je na račun njegove tvrtke Xenoplast u Švicarskoj mito bilo uplaćeno iako Sanader taj novac nikad nije preuzeo.

U obrazloženju presude Turudić je istaknuo da je Sanader nanio štetu Hrvatskoj i stvorio atmosferu apatije i bezizlaznosti. Turudić je obrazlažući odluku sudskog vijeća Sanaderu rekao i sljedeće: 'Vi ste svojim autoritetom mogli postići da se sklope poslovi protivni interesima Hrvatske. Vi ste kao mandatar izabrali svoje članove vlade po vlastitim kriterijima, a čini se da je to bila poslušnost. Oni su vas, može se reći, slijepo slušali. Kada Polančec tvrdi da ne zna je li vam se itko ikada suprotstavio, kaže da je svjestan da govori na svoju štetu. Vi ste bili arhitekt sustava, sustav je bio samo privid demokratskog sustava. Imali ste lakoću, idealan medij koji je bez diskusije prihvaćao vaše naloge, stajališta i jedva izražene želje. Mislim pri tome na članove vlade. MOL nije bio nikakav spasitelj Ine i vlada je držala glavu Ine iznad vode jer nije naplaćivala trošarine i davanja.'

Budući da je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od pet godina, Sanader je direktno sa suda odvezen u Remetinec.

Sanadera čekaju još tri procesa, na koja će dolaziti iz zatvora. U slučaju Fimi medija terete ga da je zajedno sa svojom bivšom strankom i još nekoliko nekadašnjih HDZ-ovih dužnosnika izvukao 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Dio novca navodno je završio u stranačkom crnom fondu, a dio u privatnim džepovima.

Očekuju ga i suđenja zbog pogodovanja HDZ-ovu zastupniku Stjepanu Fioliću prodajom zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja te prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni Diokiju i TLM-u.