UPITNA KREDIBILNOST VLADE PRED HAAGOM

Što je sve Kosor govorila o topničkim dnevnicima?

26.05.2010 u 11:47

Bionic
Reading

S obzirom da glavni haški tužitelj Serge Brammertz od danas pa do četvrtka boravi u Zagrebu, gdje će razgovarati s dužnosnicima Vlade i predsjednikom Ivom Josipovićem o topničkim dnevnicima koje haško tužiteljstvo traži već neko vrijeme, podsjećamo na izjave koje je o tim dokumentima ne tako davno davala Jadranka Kosor, i to u svojstvu potpredsjednice Vlade

Podsjetimo, haško tužiteljstvo već nekoliko godina inzistira na tome da Hrvatska dostavi topničke dnevnike pomoću kojih misli dokazati svoju zanimljivu tezu o prekomjernom granatiranju okupiranih gradova uoči njihova

oslobađanja u akciji Oluja.

Serge Brammertz je Hrvatskoj i politički važan, jer o njegovoj ocjeni hrvatske suradnje sa sudom u Haagu pred Vijećem sigurnosti UN-a ovisi i zeleno svjetlo za otvaranje ključnog poglavlja Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

Ako je suditi prema Brammertzovim izjavama u posljednjih nekoliko godina, suradnja Hrvatske s ICTY-jem je zadovoljavajuća, a jedina preostala točka spoticanja su – topnički dnevnici.

Zbog toga nije zgorega podsjetiti na koji je način Vlada RH početkom 2009. godine, kad je na njezinom čelu bio Ivo Sanader, pokušala riješiti problem topničkih dnevnika.

U jednoj od prvih izjava tadašnje potpredsjednice Vlade a današnje premijerke Jadranke Kosor o topničkim dnevnicima tvrdi se da dotični dokumenti – ne postoje. Shodno tomu, tvrdila je tada Kosor, Hrvatska ih ne može dostaviti haškom tužiteljstvu.

'Mi činimo sve što je u našoj moći, ali činjenica je da mi možemo dostaviti ono što imamo, a ne možemo dostaviti ono što nemamo. Idemo svim mogućim tragovima, ali ako nešto nije postojalo, onda to ne možemo dostaviti. Ja vjerujem da će haško tužiteljstvo prihvatiti naše argumente', rekla je Kosor nakon sastanka s Brammertzom 5. veljače 2009. godine.

Nakon itekako burnog političkog ljeta koje je obilježio dramatičan odlazak Ive Sanadera s čela Vlade i HDZ-a, ali i opetovanih upozorenja Brammertza da tužiteljstvo i dalje traži topničke dnevnike, Kosor se predomislila.

Punih osam mjeseci nakon što je tvrdila da ne možemo poslati Haagu nešto što ne postoji, Kosor je kao premijerka povukla novi potez, točnije osnovala je komisiju čiji je jedini zadatak pronaći topničke dnevnike.

Iako ni nova istraga nije dala nikakve konkretne rezultate, Brammertz je nakon toga ipak ublažio svoju retoriku o topničkim dnevnicima, što je dalo za pravo svim onim analitičarima i poznavateljima situacije na Haškom sudu koji su tvrdili da je glavni problem oko topničkih dnevnika izostanak kredibilnosti Vlade, koja je prvo tvrdila da topnički dnevnici ne postoje, da bi potom, s kašnjenjem od osam mjeseci, naložila novu istragu.

Hoće li se Brammertz u aktualnom posjetu Zagrebu, a tom će prilikom topnički dnevnici zasigurno biti jedna od glavnih tema u razgovoru s predsjednikom Josipovićem i dužnosnicima Vlade, uvjeriti u to da je Hrvatska zaista napravila sve što je u njezinoj moći da bi pronašla sporne dokumente, doznat ćemo u sljedećih nekoliko dana.

Ne uspiju li hrvatski dužnosnici uvjeriti Brammertza da su dali sve od sebe u potrazi za topničkim dnevnicima, ključno pregovaračko poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i dalje će ostati zatvoreno, baš kao i vrata Europske unije.