SVI SU POBJEDNICI

Što je promatrač Picula upecao na izborima u Makedoniji?

12.12.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Nakon 20 mjeseci političke krize u Makedoniji su održani sudbonosni izbori koji nisu dali jasnog pobjednika. I vladajući VMRO-DPMNE i izazivači iz Socijaldemokratske unije proglasili su pobjedu. Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula pratio je izvanredne parlamentarne izbore u Makedoniji kao promatrač jer ga je grupacija S&D (socijalisti i demokrati u Europskom parlamentu) imenovala izvjestiteljem u sjeni za Makedoniju

U razgovoru za tportal Tonino Picula je kazao da nakon ovih izbora Makedonija ulazi u novi period neizvjesnosti, ali je izrazio nadu da će sve biti rješavano političkim putem. Ocjenjujući viđeno na izborima, Picula kaže da je kampanja, začudo, bila vrlo mirna i izborni dan uz neke manje nepravilnosti može se ocijeniti kao dobar. Izbori su, kaže, provedeni bez većih primjedbi međunarodne zajednice. 'Očito nikome na ovim izborima nije bilo stalo da ih nekakvom krađom ili nepravilnostima ili podmetanjima dovede u pitanje', mišljenja je eurozastupnik.

Hoće li takmaci priznati rezultate izbora?

Naravno, riječ je o prvom dojmu, oprezan je Picula, naglašavajući da su svi znali da će puno zanimljiviji biti period nakon samih izbora i to hoće li takmaci priznati rezultate. 'Za sada su sve indikacije da hoće. Naravno kako će se s obzirom na rezultate formirati vlada, to je sada pravo pitanje', kaže izvjestitelj u sjeni S&D-a za Makedoniju. Međutim, situacija se komplicira. I jedni i drugi proglasili su pobjedu.

'Kada jedni i drugi imaju rezultat koji se mijenja iz sata u sat i praktički su poravnati negdje na 37 posto ili plus/minus pola posto, a imate ozbiljne političke razlike i visoka očekivanja, onda proglasiti pobjedu na neki način znači i startnu psihološku prednost u daljnjim razgovorima s mogućim koalicijskim partnerima, ali pozitivno je to što nije bilo poziva na neku vrstu nasilja i nije bilo neke pretjerane arogancije osim one uobičajene političke', ocjenjuje Picula.

Politička kriza traje već dvije godine

Do izvanrednih izbora u Makedoniji je i došlo zbog uličnih prosvjeda oporbe nakon što je razotkriveno da je vlast nezakonito prisluškivala brojne građane. Hrvatski eurozastupnik kaže da već dvije godine zemlja živi u političkom izvanrednom stanju, još od početka 2015. godine, kad je predsjednik Socijaldemokratske unije Zoran Zaev počeo objavljivati takozvane bombe, ilegalne snimke građana. Zemlja je, nastavlja, ušla u ozbiljnu krizu i prijetilo je zaoštravanjem s ozbiljnim posljedicama. Međutim, objašnjava, Europski parlament je posredovanjem uspio postići da se potpiše okvirni sporazum iz Pržina, a izbori su posljedica i tog napora.

Ipak, situacija u kojoj nema pobjednika mogla bi produbiti krizu te izazvati veliko nezadovoljstvo poraženih, što može kulminirati i možda nekim novim 'događanjem naroda' na ulicama.

Picula kaže da je u ovom trenutku teško predvidjeti kako će se razriješiti situacija. 'Prvi rezultati govore da se slavenski dio makedonskog stanovništva, Makedonci, visoko homogenizirao oko dvije političke stranke, VMRO-a i Socijaldemokratske unije, koja je zbilja zabilježila pomak u izbornom rezultatu. Predsjednik VMRO-a Nikola Gruevski više nema onu podršku koju je imao ranijih godina i
ostaje ta linija podjele', smatra Picula. Na albanskoj strani se dogodila disperzija.

Albanci kaznili svoju najveću stranku

Albanci su pokazali nešto niži interes za ove izbore, za razliku od Makedonaca. Odaziv je bio izuzetan, gotovo 70 posto. Albanci su odlučili kazniti Demokratsku uniju za integraciju (DUI), glavnu albansku stranku, te su dali dosta glasova novoj stranci BESA, razvijenoj na kritici DUI-ja.

'Ta vrsta heterogenosti s albanske strane i visoka homogenizacija oko dvije stranke na makedonskoj mogu dati različite rezultate. Vjerujem da će tu međunarodna zajednica odnosno Europska unija morati nastavi pomagati na tragu sporazuma iz Pržina', kaže Picula, vjerujući da će međunarodno posredništvo biti potrebno jer su obje strane proglasile pobjedu.

Formirati vladu je nešto drugo, kaže, i napominje da će se vidjeti hoće li se uspjeti u tome do lokalnih izbora između ožujka i svibnja. 'Hoće li se ponavljati izbori - i to je jedna varijanta. Druga varijanta je velika koalicija, što je najmanje vjerojatno zbog nepomirljivih podjela u društvu, i treća varijanta je neka manjinska vlada koja bi imala ograničen radijus djelovanja, što mi se isto ne čini vjerojatnim zbog potrebe raščišćavanja odnosa u Makedoniji. Dakle Makedonija ulazi u novi period neizvjesnosti, ali se nadam da će ona biti rješavana političkim putem', zaključio je Picula.