DONOSIMO POPIS

Što je policija pronašla tražeći dnevnike?

10.12.2009 u 12:47

Bionic
Reading

Policija je jučer i danas u 'velikoj' akciji 'Nađimo topničke dnevnike' pretražila 20, što stanova, što automobila generala Rahima Ademija i sedmorice bivših časnika HV-a

Policijska akcija počela je u srijedu u jutarnjim satima, a do podne su pregledani stanovi osmorice bivših djelatnika HV-a, među kojima su uz Ademija i Marin Ivanović, član braniteljskog tima generala Gotovine, Željko Hučić, umirovljeni brigadir i bivši član stožera 7. gardijske brigade HV-a te jedan od osnivača Zaklade Istina o Domovinskom ratu, Miroslav Vidović, umirovljeni brigadir i bivši pobočnik umirovljenog načelnika stožera Petra Stipetića, Eduard Butijer, umirovljeni brigadir i bivši član stožera 1. gardijske brigade HV-a, Jozo Ribičić, umirovljeni brigadir, bivši načelnik veze u Zbornom području Split te suradnik braniteljskog tima Ante Gotovine.

Svašta su 'plavci' pronašli, no čini se ne i famozne topničke dnevnike. Evo i popisa: u pretresima je pronađeno više od deset tisuća stranica dokumenata, od kojih je određen broj (koji, ne navodi se u priopćenju) klasificiran oznakom 'državna ili vojna tajna. Pronađeno je i petnaestak dokumenata zemljovida vojnog podrijetla klasificiranih s 'Vojna tajna'.

Uz papirologiju policija je zaplijenila i nešto konkretnije stvari, no nikako zanimljive Europskoj uniji i glavnom haškom tužitelju Sergeu Brammertzu, a to je 'čak' 200 grama eksploziva, dvije ručne bombe, jedan pištolj-penkala te više stotina komada streljiva.

Oduzeto je i više računala, video i audio materijala te su također obavljeni razgovori sa 25 osoba. Policija ističe da se potraga nastavlja i dalje te će nakon analize oduzetih dokumenata, video i audio materijala biti podnesene odgovarajuće kaznene prijave.

O topničkim dnevnicima u priopćenju, naravno, nema ni riječi.