HZZO: NE PROVJERAVAMO U POREZNOJ

Što god Medikol napravi, država mora s njima poslovati

06.11.2014 u 13:24

Bionic
Reading

Iako je tvrtka Poliklinika Medikol u ovom trenutku državi za poreze dužna gotovo deset milijuna kuna, a druga tvrtka iz iste grupacije više od 20 milijuna kuna, iz HZZO-a je na račun Medikola plaćeno gotovo 48 milijuna kuna. U HZZO-u kažu kako oni ne provjeravaju podatke u Poreznoj upravi te kako jedino s Medikolom mogu poslovati kada su u pitanju pretrage PET/CT uređajem jer ih jedino oni i imaju. I dalje nastavljaju s istom mantrom da je tako najjeftinije, iako PET/CT uređaj košta oko 30 milijuna kuna, a država je u nekoliko godina dala oko 600 milijuna kuna Medikolu

Kada je 2006. KBC Zagreb, najveći bolnički centar u Hrvatskoj tražio da mu se odobre sredstva za kupnju PET/CT uređaja, tadašnje Ministarstvo zdravstva reklo je NE. Tu je u priču uletio Medikol te nabavio nekoliko takvih uređaja. Od tada su se stvari malo promijenile; osim što je nekoliko godina kasnije KBC Zagreb napokon dobilo takav uređaj, i on je plaćen 30 milijuna kuna.

S obzirom na to da jedan takav uređaj nije dovoljan da se zadovolje potrebe javnog zdravstva, država i dalje nastavlja dugogodišnju suradnju s Medikolom. Samo ove godine za PET/CT usluge HZZO mu je platio više od 44 milijuna kuna. Gotovo 15 milijuna više nego što košta jedan uređaj. Jutarnji list je izračunao da je Medikolu za ovaj posao od 2007. plaćeno 600 milijuna kuna poreznih obveznika. Izračunajte koliko je to PET/CT uređaja koji su mogli biti kupljeni za javne bolnice.


Posao s Medikolom još je suspektniji kada se zna da ista tvrtka koja dobiva desetke milijuna kuna osiguranika u Hrvatskoj, državi i duguje desetke milijuna kuna. Konkretno, tvrtka koja HZZO-u isporučuje usluge dijagnostike PET/CT uređajima, Poliklinika Medikol trenutačno državi duguje 9,9 milijuna kuna, a tvrtka Medikol duguje 20,3 milijuna kuna. U HZZO-u tvrde kako ne mogu koristiti mogućnost kompenzacije tj. prebijanja dijela duga Medikola prema državi.

Što god Medikol radio i kako god poslovao, HZZO je primoran s njim ugovarati unosne poslove. Taj je posao preživio i smjene vlasti, ministara i čelnih ljudi u HZZO-u. Ugovaranje PET/CT dijagnostike s Poliklinikom Medikol u ovom trenutku je nužno kako bi se osiguralo provođenje navedene dijagnostike za teško oboljele osobe. Osim toga, upućivanje svih osiguranih osoba na PET/CT dijagnostiku u KBC Zagreb (ako PET/CT postupak ne bude dostupan u Osijeku, Splitu i Rijeci) stvaralo bi dodatni putni trošak, a nastali bi i značajni troškovi zbog slanje u inozemstvo osiguranih osoba koje ne mogu obaviti navedenu dijagnostiku u medicinski prihvatljivom vremenu, s obzirom na to da na to imaju pravo, i to po značajno višim cijenama', kažu za tportal u HZZO-u.

Napominju kako oprema mora biti dostupna, a dostupan je uređaj u KBC-u Zagreb te četiri u Medikolovim poliklinikama. Dakle, nemoguće je provesti javni natječaj jer jedino, kažu, Medikol ima PET/CT.
U HZZO-u ponavljaju ono što je neki dan spomenuo i ministar Siniša Varga, nekoć ravnatelj HZZO-a: slanje pacijenata u Medikol jeftinija je opcija.

'HZZO je temeljem raspoloživih sredstava i analize nekoliko mogućnosti utvrdio kako je najjeftinija opcija ugovaranje navedene usluge s Medikolom. Kupnja novih uređaja i slanje osiguranika u inozemstvo, prema analizi i detaljnom izračunu, čine skuplje opcije', poručuju.