moguće sankcije

Što čeka liječnike protiv kojih je pokrenut postupak jer su bili na velikom prosvjedu protiv covid potvrda?

29.11.2021 u 18:16

Bionic
Reading

Lada Zibar, predsjednica povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju govorila za N1 je o liječnicima protiv kojih su pokrenuti postupci zbog istupa i sudjelovanja na prosvjedima protiv covid-potvrda

“U Hrvatskoj liječničkoj komori i u okviru rada Povjerenstva za medicinsku eitku i deontologiju u postupku je određeno postupanje na različite načine protiv 8 članova, liječnika, jer da bi komora mogla postupati oni moraju biti članovi i imati licencu za rad. To nisu samo liječnici vezani za izjave u medijima na prosvjedima već i u drugim medijima na način da su iskazivali tvrdnje koje nisu u skladu sa suvremenim znanstvenim spoznajama.

Iako je takvih liječnika malo, oni su dovoljno glasni i eksponirani da mogu javnost dovesti u zabludu i time narušavaju povjerenje u liječnike, struku i čitav sustav u kojem liječnici imaju glavnu ulogu i koji već dvije godine stoje na prvoj crti obrane protiv pandemije. Postupanje protiv ovih liječnika temelji se na tome da se oni neetično ponašaju jer naš kodeks nas obvezuje na određeno ponašanje, a to je da pratimo napredak u struci.

Isto tako nas kodeks obvezuje da se ponašamo isključivo u skladu sa znanstvenim spoznajama što i priliči liječnicima i da ne nastupaju u sklopu u nekih udruga koje propagiraju nešto što nije u skladu sa znanstvenim spoznajama. To je jedan dio neetičnosti, a drugi dio je sasvim ljudski, to je jedno nepoštovanje i ignoriranje svih onih koji pate jer su oboljeli, svih onih koji su umrli, njihovih obitelji, a onda i nekolegijalno prema svim kolegama koji se bore protiv pandemije”, rekla je Zibar za N1.

  • +48
Veliki prosvjed protiv covid potvrda Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Koje su najteže moguće sankcije?

“Postupanje je raznoliko, nismo sve pokrenuli mi, bilo je pritužbi i izvan Komore. U svakom slučaju ako se utvrdi neetičnost, liječnici mogu završiti u disciplinskom postupku pred časnim sudom kojim predsjeda pravnik. O sankcijama odlučuje časni sud. Povjerenstvo ne donosi odluke o sankcijama, ali one su propisane statutom Komore i odnose se na lakše i teže disciplinske povrede. Najlakša sankcija je opomena, a najteža oduzimanje licence”, veli.

Dodala je i kako ona ne može prejudicirati odluke časnog suda, ali da statut predviđa i najteže sankcije.

“Meni je takav stav, takav način ponašanja i razlozi za takvo ponašanje, sasvim nedokučivo. Jedino to mogu objasniti neznanjem i time da ne prate napredak struke”, rekla je o liječnicima koji su bili na prosvjedima.

Dodala je i kako spomenutih 8 ne pripadaju samo jednoj specijanosti. “Vrlo su raznolikih specijalnosti, nema grupiranja u određenim specijalnostima. Neke struke su sasvim iznenađujuće jer je za očekivati da imaju bolju predstavu o tome što znači liječiti oboljele od covida-19”.

Istaknula je i kako je u komori nešto manje od 16.000 liječnika, što znači da je ovih 8 zaista manjina, ali “glasna manjina”.

“Oni koji rade u bolnicama svoj regularni posao, koji je izuzetno opterećen jer se liječnici preraspoređuju na covid odjele. takvih je mnogo, ali oni su uglavnom samozatajni, vrijedni i umorni i nažalost ne dolaze toliko do izražaja”, zaključila je.