NEŠTO RANIJE NEGO INAČE

Stižu prve vrgoračke jagode

29.04.2011 u 17:35

Bionic
Reading

Na hrvatske tržnice, desetak dana ranije nego prethodnih godina, počela je pristizati vrgoračka jagoda. Po mnogim ispitivanjima, to je najkvalitetnija jagoda u Europi koja obično dozrijeva početkom svibnja. No, ove godine dala je prve zrele plodove krajem travnja, zbog nešto toplije zime i boljih tehnoloških uvjeta na vrgoračkim poljima

Oko 150 obitelji koje se bave uzgojem jagode započelo je berbu na vrgoračkim poljima Rastok i Jezero, gdje se nalazi oko 1,5 milijuna sadnica jagode, uglavnom sorti Clary i Alba.

Većinu jagode, koja se otkupljuje po cijeni 19 kuna po kilogramu, otkupljuje Agrofruktus, firma u sklopu Agrokora s kojom ugovore o otkupu ima oko 90 uzgajivača jagode, od 150, koliko ih se nalazi u Vrgorcu. Iako je na tržištu sve veća borba s uvoznom jagodom koja pristiže iz Italije, Španjolske i Portugala, vrgoračka jagoda svojom kvalitetom izborila je mjesto na tržištu i već više od 30 godina stalno je prisutna na tržnicama Splita, Zagreba, Rijeke i ostalih hrvatskih gradova.

Vrgoračka jagoda najbolja je zbog prirodnih uvjeta koji postoje u ovom podneblju, govori nam Davor Kraljević, jedan od najvećih i najpoznatijih uzgajivača jagode u Vrgorcu, čija obitelj sadi jagode od 1981. godine.

'Već 30 godina mi proizvodimo najkvalitetniju jagodu jer imamo idealna tri osnovna uvjeta, sastav tla, čistu izvorsku vodu kojom se napaja i najveći broj sunčanih dana u svibnju.

Zbog prirodnih uvjeta koje imamo mi ćemo uvijek biti u prednosti nad kontinentalnom jagodom i jagodom iz uvoza', kazuje nam Kraljević koji svoju daje Agrokoru, na temelju ugovora o otkupu koji već godinama ima s nji, kao i svi veći proizvođači s područja Oraha, sela kraj Vrgorca koji ima najkvalitetnije jagode i koji su prvi počeli saditi jagode, krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su posađene prve sadnice donesene s Novog Zelanda.