DRAMATIČNA SUBOTA

Stižu olujno nevrijeme, kiše, pa i tuče i pijavice

03.09.2015 u 13:05

Bionic
Reading

Prolazno, ali jače pogoršanje vremena koje meteorolozi već danima najavljuju naše će krajeve zahvatiti već u petak no najizraženije će biti u subotu kada će biti svega od obilnih oborina, preko grmljavine, oluja i nevera do mogućih mjestimičnih tuča i pijavica. Od nedjelje nam stiže smirivanje vremena i ponovno više sunca s time da temperature, koje će pasti, više neće puno rasti

U petak će u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti vrlo promjenjivo. Povremeno će biti kiše i lokalnih pljuskova s grmljavinom, ali i sunčanih razdoblja. U Dalmaciji će biti barem djelomice sunčano, a poslijepodne će postojati mogućnost za poneki lokalni pljusak i grmljavinu. U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 15 do 19, a na Jadranu od 21 do 26°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 26 do 31°C, dok će u gorju biti koji stupanj niža.

Meteoalarm je za petak objavio narančasto upozorenje za Istru i sjeverni Jadran. Za subotu će alarm vrlo vjerojatno narasti do crvenog. U petak poslijepodne i navečer postoji i mala mogućnost za mjestimičnu tuču, prvenstveno na potezu Moslavina-Podravina-Slavonija.

U subotu će posvuda biti pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, mjestimice izraženijih i obilnih. Na sjevernom i srednjem Jadranu mogući su i izraženiji neverini praćeni olujnim vjetrom i obilnom oborinom. Najpovoljnije će biti na krajnjem jugu gdje se očekuje najmanje oborina, a moguća su kraća sunčana razdoblja. U unutrašnjosti će zapuhati slab i umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak okretat će na buru i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 14 do 19, a na Jadranu od 21 do 26°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 21 do 26, u Slavoniji do 28, a na Jadranu od 24 do 29°C.

Na sjevernom i srednjem Jadranu prilikom nevera postojat će mogućnost pojave pijavica no uglavnom na otvorenom moru!

U nedjelju prijepodne bit će promjenjivo oblačno, još uz mogućnost za mjestimičnu kišu ili lokalne pljuskove, na Jadranu i grmljavinu. Tijekom poslijepodneva oborine će biti sve rjeđe, a postupno će se i razvedravati. U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima podno Velebita. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 10 do 15, a na Jadranu od 17 na sjeveru do 25°C na jugu. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 21 do 25, a na Jadranu od 25 do 29°C.

Nakon postupne stabilizacije, postoje naznake da nas u sljedećem tjednu očekuje stabilnije vrijeme s više sunca, no temperature neće značajnije rasti.